Får man verkligen prata med mat i munnen?

Får man verkligen prata med mat i munnen?

Fråga:

Får man verkligen prata med mat i munnen?

Vad gäller angående vett och etikett angående att samtala/prata med mat i munnen på en finare middag eller bara allmänt?

Svar:

Din fråga får man verkligen prata med mat i munnen kan enkelt besvaras med ett nej. Men grundregeln är att man påpekar aldrig andras misstag eller brister. Men det finns alltid gränser, där man kanske tvingas till att se och höra otrevligheterna var dag.

Att prata med mat i munnen är en social norm som kan variera beroende på kultur och situation, men i vårt land ska det undvikas och ses snarast som äckligt.

Detta gäller i stort sett alla sammanhang, middagar eller i hemmet. Undantaget är nog endast om du sitter helt ensam, då kan ingen annan störas av beteendet.

I många sammanhang anses det vara ohövligt eller till och med ohygieniskt att tala med mat i munnen, mat kan ju komma ur munnen och hamna på olämpliga ställen.

Det kan också vara svårt för andra att förstå vad du säger om du har mat i munnen. Så det är bäst att tugga och svälja maten innan du börjar prata.

 

Läs mer i min artikel om bordsskick >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *