Fest – hur skriva att gästerna får ta med egen alkohol?

ta med egen alkohol

Fråga:
Hur skriva att gästerna får ta med egen alkohol? Då jag och min kollega ska ha en releasefest i slutet av februari.

Det är en CD skiva som vi och några vänner har skapat, väldigt kul.

Vi har en fråga angående alkohol på festen.

Vi kommer att hyra en lokal som inte har tillstånd att sälja alkohol.

Vi kommer att gå med inbjudan offentligt, dels på facebook och andra medier. Är det ok att gästerna tar med egen alkohol och i så fall, hur formulera vi det?
Måste vi skriva att det är en privat fest eller kan vi gå ut med det till vänner och i sin tur deras vänner. Att det sprids offentligt?

Svar:
Det att säga exakt hur skriva att gästerna får ta med egen alkohol, men ofta vinner man mest på att vara tydlig.

Om inbjudan skickas till era vänner, föreslår jag att ni skriver på inbjudan, något i stil med:   “Tyvärr saknar lokalen tillstånd att sälja alkohol, vilket betyder att om ni önskar något sådant, är ni välkomna att ta med dryck för eget bruk”.

Den formuleringen fungerar om ni skickar inbjudan till vänner i en sluten grupp. Då behöver det knappast heller uttryckas att festen är privat.

Går ni ut med inbjudan offentligt, vilket då med mitt synsätt innebär att vem som önskar kan läsa den, då är den inte heller privat.

Ni kan lätt få ett avsevärt större antal gäster än ni tänkt er och då kanske formuleringen med “ta med egen dryck” betyder att partyt kan bli lite ohanterligt.

Så jag ser två möjligheter:

Ni bjuder enbart in vänner och som ni skriver kan de i sin tur bjuda sina vänner. En sluten grupp och där kan “egen dryck” skrivas i inbjudan.

En offentlig inbjudan, utan angivelse av detta med alkohol, men med en anmälan. Då kan ni svara med en bekräftelse, där ni också berättar om att alkohol inte finns till försäljning, men att det går bra att ta med egen sådan.

Läs mer i min artikel om inbjudan >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *