Födelsedag – hur ska en avsägelse om uppvaktning respekteras?

Fråga:
Jag firar själv inte mina födelsedagar, utom med min fru och mina barn. Det är så jag vill ha det och jag meddelar min omgivning detta och tackar vänligast nej till all annan uppvaktning.

Nu fyller jag jämna år och jag har på samma sätt avtackat mig allt uppvaktande.

Tyvärr får jag en lång tid innan förklara och försvara mig och ofta möts jag av oförståelse och t o m aggression.

Vissa tycker jag är oförskämd att jag inte låter dem gratta mig. Vissa säger att ”de minsann tänker göra det ändå” för att de vill. Det struntar således i vad jag vill.

Nu föll det sig också så att jag fick mottaga både uppvaktning och presenter på min dag. För mig tyder detta på brist på respekt och jag blir ledsen. Ledsen på min födelsedag, hur kul är det?

Min fråga till dig är hur jag nu ska göra?

De som lämnat presenter väntar sig ju givetvis ett tack och uppskattning. Men jag har inte bett om detta och mår nu fysiskt dåligt.

Hur ska jag göra, tacka, inte tacka, säga hur jag känner? Min dag är förstörd av detta, men de är glada.

Svar:
Självklart ska avsägelse av all uppvaktning respekteras, det ska inte firas, inte ringas, inga kort eller presenter ska ges.

Tyvärr förekommer motsatsen, jag har fått frågan ”varför kom ingen, vi hade ju annonserat”. Men annonsen hade innehållit avsägelse, med tillägget bortrest. Där satt paret med kaffe och väntade…

Börja med att tänka att din omgivning vill dig väl, de är osäkra på om ditt budskap verkligen är så seriöst som du säger (se ovan, vi annonserade…).  Det kunde varit värre, du hade önskat uppvaktning, men ingen hade brytt sig.

Nu kan jag inte sätta mig i din roll och se det med dina ögon, men att bli ledsen? Jag tycker du ska bortse från detta att din vilja inte respekterades, du kan inte ändra på detta och nästa gång reser du bort istället.

Även om andra uppträtt ohyfsat, så behöver inte det innebära att du ska agera lika oartigt. Håll god min, skicka ett kort och tacka för den ”oväntade” presenten och för uppvaktningen. Du kan ju ursäkta dig på kortet och skriva att eftersom du avsagt dig all uppvaktning, hade ni inte förberett någon mottagning.

Sedan, gläd dig åt att du gjort andra glada. Det är en av de finaste presenter vi kan få i livet, att andra blivit glada av din närvaro. Njut nu, lägg det bakom dig, gå vidare och gör annorlunda nästa gång det blir dags för jämna år.

Klicka här för att läsa mer om att undanbe all uppvaktning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *