Födelsedag – klädkod och tid för inbjudan 50-årsfest?

Fråga:
Jag fyller 50 år i januari och ska bjuda på fest med mat och dryck. Eventuellt kommer jag även att ha musikunderhållning, men ingen dans.
Jag har några frågor där jag är osäker på hur man bör göra.
1. Vilken tid är lämplig att böja festen? Jag hade tänkt 17.00.
2. Om man vill att gästerna ska vara snyggklädda med inte nödvändigtvis ska bära kostym. Vad skriver man då i inbjudan? Om man inte skriver något om klädsel vad gäller då?

Svar:
Du kan utan bekymmer börja kl. 17.00, det handlar mer om vad folk hinner. Är det en vardag kanske tiden är svår för en del och då är nog 18.00 bättre. Samma sak gäller hur lång tid ni planerar att festen ska fortgå, en middag utan dans brukar man säga varar i fyra timmar och då kan avslut vid 21.00 kännas lite tidigt. Nu behöver det inte vara så, men börjar man fem och håller på till kl. 24 eller 01.00 blir det en väldigt lång fest.

Du kan helt enkelt skriva på  inbjudan ”Klädsel Finare vardag, dvs. ett steg över/lite finare än vardag”, det bör de flesta gäster förstå. 

Läs mer om klädsel Finare vardag

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *