Vett och etikett – bordsplacering. Förlovade som delas på fest

Fråga:
Jag har en fråga angående en mycket märklig man, min fästmös far. Han ska hålla en stor 60-års middag med dans för massor av gäster och vill där hålla benhårt på gamla traditioner.

Jag och min fästmö har varit förlovade i snart 2 månader och ämnar gifta oss inom knappt ett år. Jag personligen känner ingen utom just henne och hennes föräldrar och jag känner mig synnerligen störd över att ha fått höra från hennes far att vi inte kommer placeras vid samma bord och därför inte heller få dansa första dansen tillsammans.

Min fästmö är minst lika upprörd över det här och eftersom hennes far aldrig gillat mig så känner vi att han gjort så för att markera det. Vi vill ogärna tacka nej till festen då det ändå är hans 70-års fest, men ännu mindre gå dit under rådande omständigheter.

Min fråga är alltså vad som är mest etikettsenligt att göra av oss i det här läget då han envisas med att allt ska hållas enligt gamla traditioner, men ändå inte placerar oss vid samma bord? Är det oartigt att tacka nej till festen eller fråga om han kan tänka sig att ändra vår placering? (Placeringen kan inte vara påbörjad då osa är om en månad?)

Svar:
Först och främst – det är klart att ni ska gå. Sedan beror det hela lite på hur länge ni umgåtts, om ni bor ihop och/eller har barn. Gammal traditionell etikett föreskrev att man delade inte på förlovade par vid bordsplacering. Detta hade sin bakgrund i den avhållsamhet som man trodde fanns, dvs. paret var förlovade ett år innan äktenskap och under den tiden var det”händerna på täcket” som gällde.då var det ingen idé att dela på dem vid en middag, för de skulle ändå bara ha ögonen för varandra.

Om ni nyligen träffats och aldrig levt ihop, då ska ni berätta om denna gamla tradition för honom och be att han följer denna. Då kan du sluta läsa här och bortse från det fortsatta svaret. Kan han sin etikett, då vet han detta och kommer att ändra sig.

Idag, 2012, är det ju helt annorlunda. Man lever ihop som gifta par även innan vigseln och därmed brukar man jämställa förlovade med gifta par i bordsplaceringen.  Jag gissar att din blivande svärfar resonerat exakt så här och det skulle jag också gjort.

Jag ska vara helt uppriktig i mitt svar. Min fråga blir till er, varför klarar ni inte att dela på er en kväll? Hur ska ni då kunna gå igenom ett helt liv tillsammans utan att hamna i denna situation, ni kommer möta nya människor hela tiden. En fest av detta slag är en fantastisk källa till nya kontakter och upplevelser, ni kommer möta intressanta personer, glada människor och få chansen att utveckla ert nätverk. det är det som är vitsen med delade placeringar. Första dansen dansar du med din bordsdam, andra med damen till vänster och sedan är det fritt fram att dansa hela natten med din fästmö. Så strunta i detta med att ni ”måste sitta ihop”, njut av hans fest och ha en riktigt kul kväll. Om din blivande svärfar gillar traditioner, delta i dessa. En fest är som en teaterföreställning, man upplever den regi som skapats och börjar inte ändra i denna.Din blivande svärfar är regissören, visa honom att ni är ett par som han är stolt över och som han kan se allt gott hos. Gå på festen och njut!

Läs mer om bordsplacering

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *