Förlovning – vi ska förlova oss, hur gör vi med ringar?

Fråga:
Vi planerar att förlova oss och även gifta oss framöver, men jag funderar nu på ringar. Ska jag som man betala dessa, eller ska vi välja tillsammans? Hur ska ringarna se ut?

Svar:
En förlovning var förr ett löfte om äktenskap och ringarna symboliserade livslång trohet, eller oändlighet som ringens cirkel. Detta synsätt har förändrats och förlovningen är idag mer ett tecken på samhörighet och inte detsamma som ett löfte om äktenskap. I ert fall har ni valt att låta förlovningen bli en del av ert framtida gemensamt liv. Oavsett finns ingen praxis för en förlovningsrings utseende, den absolut mest traditionella ringen har alltid varit en slät guldring.

En mer internationell sed har kommit till Sverige sedan ett antal decennier, då får kvinnan en ring med ädelstenar. Även mannen kan få en ring med ädelstenar, en lordring, som är en ring med nedsänkta safirer eller diamanter. Men som sagt, fritt val gäller och ofta väljer paret tillsammans och delar även på kostnaderna.

Klicka här för att läsa min artikel om förlovning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *