Rätt klädd vid prinsessan Estelles dop 22 maj. Förmiddagsdräkt för damerna, jaquette/mörk kostym herrarna

Fråga:
Vid Prinsessan Estelles dop den 22 maj 2012  heter klädkoden: Klädsel är förmiddagsdräkt för damerna och jaquette eller mörk kavaj för herrarna.
Vad innebär det?

Svar:
Kungahuset har bjudit in till en typisk förmiddagsklädsel/jaquette. En i Sverige inte så vanlig klädsel och som enbart används på förmiddagen. Aldrig kvällstid. Som alternativ kan männen bära mörk kostym.

Citat –  du får citera denna text, men måste ange källan, med länk:  Mats ”etikettdoktorn” Danielsson. www.vett-och-etikett.com
Presskontakt klicka här>> 

Förmiddagsdräkt dam
Halv- eller till och med hellång klänning, i finare material som siden eller annat fint tyg. Den kan ha en ärm eller kompletteras med en jacka och bör inte vara urringad. Det är inte någon frack- eller smokingklänning som gäller. Har klänningen eller jackan korta ärmar används en halvkort handske, inte den långa variant som är till frackklänning. Om ärmen är halvlång- eller lång bärs handskar som når till klänningens eller jackans ärm. Klänningen får mer än gärna kompletteras med en utsökt hatt och till detta en mindre väska. Hatten kan vara exklusivt elegant, det finns ingen gräns för detta. Men den kan inte vara för enkel som ett band eller liknande, då är det bättre att vara utan hatt vilket också fungerar till denna klädsel. Lackskor och lackväska är accessoarer som passar både till Mörk kostymklänning och förmiddagsdräkt. Det ska vara material som är finare än vardag både i sko och väska. Om förmiddagsdräkten bärs vid lite mindre tillställningar än ett exklusivt kungligt bröllop, är den ändå många steg finare än vardagsklädsel och med klänningens längd till strax under knäet.

Jaquette
Det är en grå eller svart kavaj som bärs knäppt. Till denna kavaj  grå och svartrandiga byxor. Byxorna kan även vara enfärgade. Grå hängslen och knappar i vitt eller pärlemor. En väst hör till, den är grå  man knäpper inte nedersta knappen.En dubbelknäppt väst är ofta förekommande, men inget krav.  Slips eller plastrong. Slipsen är mörk och plastrongen bör vara grå i sitt mönster. Vill man kan man ha en plastrongnål i pärlemor eller guld. Ibland bär man en skjorta med skjortkrås (jabot) och en hög stärkt krage , men man kan även ha vanlig vit skjorta med slips.  Svarta skor och svarta strumpor samt en hög grå hatt om man vill. Grå handskar är också ett elegant tillbehör.

Mörk kostym
En mörkt blå eller mörkt grå kostym. Man kan utan problem bära en svart kostym. Kritstrecksrandigt sänker nivån på kostymen, men även det mönstret kan användas om det är diskret. Absolut finast är om du har en kostym utan mönster. Skjortan är vit. På bröllop och högtider alltid vit skjorta. Slips eller en fluga.  Slipsen eller flugan ska vara gjort av siden eller annat kvällsliknande material. Inte vävd slips eller en slips av linne till mörk kostym. Kvällsliknande material kan även vara en slips av polyester som ser elegant ut.

Gärna väst till mörk kostym. Det är inget krav och bär du en väst ska du låta den nedersta knappen vara oknäppt. Sidenväst kan bäras på kvällen den kan vara i annan färg. Svarta tunna skor och mörka strumpor, använd aldrig andra strumpor än mörka.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *