Artighet – detta Ni:ande gör mig vansinnig, måste det vara så?

Fråga:
Jag håller på att bli tokig på alla dessa människor i serviceyrken som i tid och otid ska säga NI till mig. Vad är det för trams?Vem lär dem dessa dumheter? Jag känner mig dum och gammal, fastän jag varken är det ena eller andra. Måste man säga Ni?

Svar:
Absolut inte! Många tror att Ni är det finaste tilltalet, men ska man ta gammal etikett är Du ett mycket gammalt tilltal på högre makter. Sedan fick vi en Ni – reform och då var man tvungen att säga både titel och Ni. I ännu ett skede tilltalade man folk i tredje person, som “fröken” hon”, “han” eller “fabrikören” etc.

Därefter har Ni blivit ett modeord i serviceyrken under de senaste 10-15 åren, men det används ofta fel. Det sägs i varje mening, då blir det vasst och besvärande, men används det vid enstaka tillfällen är det mer ok.  För Ni är fortfarande ett vackert tilltal som vid utvalda tillfällen kan användas. (även om jag själv föredrar Du).

Regeln som gäller idag är, vill använda Ni – gör det, men så fort kunden eller den du talar med säger Du tillbaka, då ska du OVILLKORLIGEN använda Du som tilltal. Annars har du gjort dig själv finare än kunden och därmed vägrat att bli duad. Det är ett definitivt etikettsbrott!

Klicka här för att läsa mer om pronomen i tilltal >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn


Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *