Galamiddag i Mexico – vilken kostym eller smoking tar man?

Fråga:
Ska följa med min fru och hennes jobb till Mexico och där ska vi gå på Galamiddag i elegant vitt. Men damerna ska inte ha långkläningar på sig. Frågan är då jag jag ska ha på mig. Ska jag ha vit smoking, vit kostym, mörk kavaj vita byxor.

Svar:
Utifrån min erfarenhet kommer du att upptäcka är att dessa ”galamiddagar” ofta är en enda röra av olika klädkoder. Det skiljer sig åt över världen, människor tolkar det olika och det blir många tveksamheter. Du kommer se allt från Blazer och byxa till vita kostymer och smokingar skulle jag tro.

Formellt är en Smoking mycket mörkt blå eller ibland mörkt grå. Den fungerar alltid och sannolikt även här vid denna middag. Om du är i tropiskt klimat, som denna gång i Mexico, kan du ta en vit jacka (fungerar också för sommarbruk hemma). Byxorna ska fortfarande vara svarta, då vita byxor mer kopplas till kryssningsfartyg i varmare länder.

Jag tycker inte att du ska gå och köpa en vit Smoking, ta den du har. Men finns det en vit jacka kan du med fördel bära denna.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *