Gäst – våra gäster till vårt guldbröllop fick inte sin vanliga parkeringsplats för husvagnen och åkte hem!

Fråga:
Vi hade en bjudning där gästerna var inbjudna via inbjudningskort till kl 15.00.

Klockan 14.20 kommer våra vänner, alltså 40 minuter före utsatt tid.

Jag var inte riktigt klar så jag säger att ni får ta hand om Er själva till utsatt tid.

Vi hade ju ca 30 gäster ytterligare som var på ingång, och jag ville gärna vara klar för att ta emot alla på ett bra sätt.

Då kommer maken till min barndomsvän och undrar var min man är?

Jag svarade att han är i duschen och kommer så snart han är klar, du har ju ringt honom tre gånger så då måste Du väl veta var Du ska parkera.

Detta föll tydligen inte i god jord så när min man var klar och kom ut kl 14.45 hade våra vänner åkt!

Till saken hör att dom har husvagn med sig och vill alltid stå på samma plats när dom är på besök vilket dom inte kunde göra denna gång utan var hänvisade till motsatt sida, min man hade förklarat att han flyttar husbilen och då blir det plats för deras husvagn bredvid den.

Att dom inte kunde ha sin vanliga plats berodde på att vi beställt en foodtruck till kvällens bjudning och den var tung så då fick den stå på ”deras” plats.

Vi ville inte i förväg berätta anledningen till att dom fick flytta på sig, detta med foodtrucken skulle vara en överraskning för alla.

Vi hade nämligen träffats i en korvkiosk och tyckte det var en kul grej att ta hit foodtrucken (korvkiosken) till vårt 50-års firande.

Vilket för övrigt blev succé.

Hur ser ni på detta vore jag tacksam att få ett svar på utifrån Er profession.

Svar:
Det var en trist historia du berättar, men ändå trevligt att ni trots detta lyckades få en härlig fest.

En gäst ska aldrig anlända innan utsatt tid, då just situationer som du beskriver kan uppstå.

Utifrån din beskrivning kan man då som utomstående betraktare fundera på varför de inte insett att deras önskemål om parkeringsplats var ogörligt denna kväll och varför de inte accepterade detta utan att ifrågasätta.

Därför tror jag inte just själva parkeringen var problemet, utan skälet till att de lämnade var svaret de fick, eller på vilket sätt det uppfattades.

En gäst till en fest borde inse att värdparet är stressade strax innan många gäster ska anlända. Som nära vän borde acceptansen ännu vara större.

Hela historien tyder på att det har gått fullständigt fel i kommunikationen er emellan och ibland får man kanske vara den som tar tag i detta.

Sannolikt upplever ni deras beteende som oförskämt och dumt, vilket jag får säga att det utan tvekan var.

Därtill finns risken att era vänner sitter på sitt håll och tycker detsamma, för de har garanterat inte insett sitt eget misstag och lär nog, utan hjälp, aldrig göra det heller.

Så för gammal vänskaps skull, kontakta dem och fråga vad det egentligen var som hände och säg att ni vill att även i framtiden ska ni fortsätta vara vänner. Förklara även situationen, men gör det först efter att de fått berätta.

Red ut missförstånden, bortse från er egen känsla av att de varit ohyfsade och hälsa dem välkomna åter en annan gång.

Det kommer ni må bra av allihop, för de mår med största sannolikhet heller inte så bra av händelsen.

 

Läs mer i min artikel om anlända till fest >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *