Dresscodes – kan du skriva lite om de olika begreppen för klädkoder utomlands?

Fråga:
Kan du skriva lite om utländska klädkoder?

Jag tycker det är svårt att ha koll.

Svar:
Det blir ett ganska långt svar. För att få mer info klickar du på länken sist i denna artikel.

Om inbjudan har texten: White tie, Tail coat, Tails eller Full dress innebär det frack, folkdräkt eller mässdräkt och är den mest formella

Klädkoden formal står på inbjudningskorten för ”formellt” och kan avse både högtidsdräkt och smoking.

På engelska beskriver koden “Dress/White tie” en vit rosett.  När man talar om eller skriver om klädkoden kan man även säga Black Evening Tailcoat

Om det står Jacket eller Morning coat finns i Sverige ingen direkt motsvarighet, vi använder den mörka kostymen på förmiddagen.

Utomlands är det förmiddagens högtidsdräkt. För kvinnan gäller samma klädkod, som vid mörk kostym oavsett jackett eller mörk kostym.

Skrivs Formal Day Dress/ Smart Day så är det jackett eller mörk kostym.

En inbjudan till en högtid på förmiddagen kan då skrivas som formal day dress, då gäller jacketten, men det kan också skrivas som Smart Day och då är det den mörka kostymen.

Frock coat eller som den ibland benämns i Sverige, Frackcoat eller Långkavaj. Detta är en Bonjour som ofta används till bröllop och kan kombineras med vanlig finbyxa, randig jackettbyxa eller frackbyxa.

Vid Dinner jacket, Black tie, Tuxedo eller Tux  är klädkoden är Smoking. Ibland skrivs Dinner Jacket på inbjudan, men då ska det vara en vit kavaj.

Den är mindre formell och används främst under sommartid – gärna på fester utomhus.

För kvinnan kan det ibland stå “Saturday night is black tie, but palazzo pants will be absolutely fine” då passar även en byxdress.
Även på inbjudningar med smoking kan ”Formal” skrivas.

Ibland skickas inbjudan med dresscode Evening Dress/Dinner, vilket då anger att det inte blir dans.

Om Dark (business) suit, Dark lounge suit, Business suit eller Informal står det för mörk kostym, enkelknäppt eller dubbelknäppt i mörk blå färg eller mörkt grå.

Klädkoden anger endast svart på begravning, men färgen har blivit mer modern med 2000-talets synsätt.

Skrivs i England som “informal” på inbjudan, alltså informellt. Detta då ordet lounge (i dark lounge suit) betyder hall, gemensamhetsrum eller att promenera.

Inbjudan har texten: Smart Casual, Casual, Business Casual, Unchanged,Country Clothes.

Begreppet kavaj saknas utomlands, då det från början var kavajkostym, mörk i Sverige.

Det är den minst formella klädkoden och ger möjligheter att anpassa klädseln.

Men det finns flera indelningar under begreppet. Grunden är mer strikt klädsel på vinterhalvåret och mer avslappnat under sommarmånaderna.

Smart Casual, det är vår nivå på udda byxa och klubbblazer i det bäst klädda avseendet, men kan gå hela vägen ned till bomullsbyxa och polotröja i den andra änden. Det sista i så fall med bruna skor.

Smart Casual kvinna = en söt dräkt, eller längre blus med byxor, kjol och blus samt lågklackade skor.

Underförstått skall Smart Casual vara sportigt men ändå passande klädsel om man vill lyckas i sitt klädval. Men definitivt inte joggingskor och sweatshirt.
Business Casulal är Mörk Kostym och slips, men kräver inte vit skjorta och Casual är ungefär lika med skjorta och byxor.

Unchanged innebär absolut inte “kom som du är”. Det är kostym för mannen och motsvarande för kvinnan. Begreppet står för samma som Smart Casual.

Följ länken för att få ännu mer utförlig information i min artikel.

Läs mer i min artikel om utlandets klädkoder >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *