Guldbröllop – vilken klädkod ska vi skriva på inbjudan?

Fråga:
Vi firar guldbröllop om ett år. Vi kommer att bli 75 resp 70 år före firandet. Vi fyller m. a. o. bägge sådana år som brukas firas lite större under året. Bägge hade vi skilda föräldrar som inte kunde sammanföras när vi gifte oss. Vi träffades på en folkhögskola. Vi firade vårt bröllop så stort vi kunde och hade råd med. Det blev middag (med frack och frun hade egenhändigt sydd bröllopsklänning) på en för tiden dyr men mycket populär restaurang. Det kändes långt ner i byxfickan länge. Nu har vi en betydligt bättre ekonomi och vill fira vårt Guldbröllop på ett något annorlunda sätt. Vårt umgänge i dag består såväl av gamla vänner (från den tiden) som av affärsbekanta m. f. l. från senare tid. Vi har för avsikt att hyra in oss på lokal (en fin / ändamålsenlig) lokal med allt vad en sådan kan erbjuda. Vi vill gärna ha lite ”festivitas” över tillställningen. Själv tänker jag inte hyra frack igen, men däremot tar jag gärna på mig en smoking midnattsblå eller svart som jag äger. Frun kommer givetvis att ge sig ut i butikerna och leta efter något passande därtill.

Den stora frågan är hur skall vi pressentera klädkoden för kvällen? Vi vill gärna att gästerna har mörk kostym eller smoking samt att damerna har på sig något som passar till denna klädkod. MEN! Vi har även nära vänner från vår ungdom och släktingar som inte har riktigt klart för sig vad klädkod är Hur gör vi. Någon (som vi vill ha med) äger troligen ingen kostym. Hur gör vi? Hur skriver vi i vår inbjudan? Vi vill ju inte att det skall bli ”för fint” så att alla inte känner sig välkomna. Hjälp oss!

Svar:
Det låter som detta kommer bli en trevlig kväll och mörk kostym låter som ett bra val av klädkod. Men när det gäller klädkoden måste ni bestämma er för vilken nivå ni vill ange. det blir svårt att tillgodose samtliga gästers behov, men skriv:

Mörk Kostym/Finare Vardag* (*men ta gärna kavaj och slips).

Alternativet är:

Kavaj 

Ni får nog förklara som jag gjort här, annars kommer gästerna undra. Några kommer i ert första alternativ i mörk kostym, andra kommer i jeans med skjorta och slips. Vill ni undvika det senare får ni enbart skriva mörk kostym. I det andra alternativet kommer de gäster som har en mörk kostym förmodligen ta detta, medan de som skanar en kan komma i Kavaj, med eller utan slips.

Läs mer om mörk kostym

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *