Handskar till frack

Fråga:
Hej, vad gäller egentligen vid bärande av handskar till frack? Det är ju uppenbart att man till bords tar av sig handskarna på samma sätt som damerna, men när skall de i övrigt vara på/av? Använder dem själv gärna vid dans och vid eventuell reception till ordnar etc. men i övrigt? Gäller exempelvis regeln att man skall ta av handsken när man tar någon i hand? (Detta är ju väsentligt knepigare när man står med en åtsittande getskinnshandske och en fördrink än när man möter någon på stan i en vanlig tjockare handske.) Eftersom frackhandsken skiljer sig från vanliga handskar såtillvida att man inte bär dem för att hålla värmen känns det ju inte omöjligt att de också omgärdas av andra normer än de vanliga handvärmarna…

Svar:
Handskar som inte bärs till högtidsdräkt tas av tillsammans med ytterrocken. Enda undantaget är uniform och när man bär huvudbonad, då bärs hatt under armen och handskar samt värja. Du skriver själv om dess förekomst inom ordnar och då vid loge. I de sammanhangen finns det ofta en symbolisk handling i bärande av handske.  

Men handsken för mannen förekommer, om än mycket sällsynt numera, som attribut till högtidsdräkt (inkl. frack). Det är idag ett  föråldrat sätt att bära handske inomhus. Jag rekommenderar det inte, men det är vid följande tillfällen möjligt:

1. Vid kyrkliga högtider som bröllop och begravning. Då behålls handsken på vid hälsning, vid sorg ska det vara svarta handskar (men det senare kan variera i olika församlingar, som vid bärande av kista)

2. Vid  kunglig audiens, handsken bärs även när man skakar hand.

3. Manliga betjänter bär vita handskar till högtidsdräkt.

4. Vid en mycket formell tillställning, som stor bal. Då bärs handskar vid dans, i pauserna mellan danserna bärs handsken avtagen i handen.

5. Vid hälsning tas höger handske av och placeras i vänster hand.

Men, som jag skrev inledningsvis är detta något som man nästan aldrig ser numera. Reglerna enligt ovan baseras på det sätt vi hade för 50 år sedan och det förväntas inte att någon man kommer med handskar till sin frack på en stor fest.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Skicka en fråga om Vett och etikett du också! För mer information, besök www.etikettdoktorn.se, med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar. Lägg till Etikettdoktorn på Facebook eller följ på Twitter för dagliga tips! Mats Danielsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *