Historien om kniv och gaffel – allt från tandpetare till vapen på 1600-talet

Fråga:
Vem bestämde att man ska äta med kniven i höger hand och gaffeln i vänster hand? Har hört att det ska ha varit en kung som var vänsterhänt som bestämde detta, men hur ligger det egentligen till?

Svar:
Vilken bra fråga. Ordet gaffel härstammar från latinets furca, som betyder “grep”. De antika grekerna hade gaffeln som som serveringsredskap och gaffeln nämns också i Bibeln.

I boken “Regler för hövlighet och ett anständigt uppträdande i sällskap och samtal” finns 110 påpekanden skrivna av George Washington (1732-1799),  han blev Amerikas förste president 1789 och i den boken kan man läsa om hans tankar. Vissa av dem giltiga ännu idag. Han skriver bl.a “Ta inte salt eller skär bröd med din kniv om den är kladdig och stoppa inte in kött i munnen med kniven…”

Det finns en mängd liknande nedskrivet. Vid medeltidens början fanns inte gaffeln,  någonstans vid sent 1400- eller tidigt 1500-tal introducerade fransmännen gaffeln hos borgerligheten som ett redskap för kladdiga desserter och efterrätter.

Men det blev inget som stannade, á la francaise var inget bordsskick som resten av Europa ville ha. Men det är ändå den kvarlevan som påverkar oss vid dessert med gaffel och på kondis. Men gaffeln kom att börja användas då och kniven hade alltid förts i höger hand.

När gaffeln introducerades placerades den således i vänster hand, skälet till det är enkelt. När man skär på tallrik sker det med snitt av kniven, detta ska ske vinkelrätt mot bordskanten för att därmed undvika att armbågarna spretar och stör bordsgrannen. Eftersom de flesta är högerhänta sker den manövern med höger hand = kniven. Sättet att äta blir då á l´anglaise.

Under 1600-talets senare del kom knivar med breda blad och rundad udd användas i Frankrike. Det finns ett antal olika orsaker som bidragit till detta. Det kan vara för att gaffeln började användas, vilket medförde att knivens spetsiga udd blev onödig.

Det kan också bero på Ludvig XIV som 1669 utfärdade ett förbjud mot spetsiga bordsknivar (där har du din kung), då de användes som vapen vid gräl på hans middagar.

Eller så kan det vara den berömde kardinalen Richelieu som ändrade knivens utformning. Han hade ofta kanslern Séguier som gäst i sitt hus. Kanslerns uppträdande var snaskigt och obelevat. Bland annat använde han kniven till att speta i tänderna. Kardinal Richelieu som ogillade hans beteende bad sin hovmästare att skaffa knivar utan spetsiga blad.

Långt efter den personliga matbordsgaffeln blivit vardaglig i Frankrike, man hade sin egen med sig, en Cadena, vid måltiden. När det firades bröllop med Duc de Chartres och Louis XIV biologiska dotter år 1692, beskrevs detta i memoarerna av Saint-Simon: “King James med sin drottning på hans högra hand och kungen på hans vänstra, och alla med sina cadenas. ” In Perrault ‘s contemporaneous fairy tale of La Belle au bois dormant (1697).

I Perrault skrev en samtida saga om La Belle au Bois ätande (1697), var och en av älvorna inbjudna till dopet presenteras med en fantastisk “gaffel Holder.”

Tja.. du märker att historierna kan fortsätta utan att vi egentligen vet, tyvärr… Men samtliga historier pekar på kniven i höger hand, vapen handen och kniven var ju ursprungligen ett sådant.

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här 
Besök gärna vår webbsida
www.etikettdoktorn.se , du hittar över 600 artiklar om etikett

 

0 Taknar kring “Historien om kniv och gaffel – allt från tandpetare till vapen på 1600-talet

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *