Fråga:
Goda vänner till oss har flyttat ihop och ställer till med ett kombinerat housewarmingparty och födelsedagsfest (den ena parten fyller 55). I Danmark finns traditioner kring inflyttningspresenter (något blått, något som växer, något som går att äta, salt osv – kan dem inte själv). Finns det några liknande ”regler” i Sverige? Har du andra tips att ge oss?
Svar:
Det fanns traditioner förr, men de har alltmer försvunnit. Det som återstår är egentligen benämningen – flyttgröt.
Flyttgröt är ur ett historiskt perspektiv pengar, salt och gröt. Pengen symboliserade lycka, vid allt från bröllop till som i detta fall flyttgröt, eller rättare sagt som en present till de nyinflyttade. Sannolikt för att bära lycka med sig in i det nya hemmet.
Brödet och saltet hade också stor betydelse. Man kan se anor från många länder, men man gav dessa saker eftersom det aldrig fick saknas i ett hem. Brödet var en nödvändig basvara och saltet kanske hade att göra med det gamla skrocket att kastar man några saltkorn över axeln förhindrar det olycka. Genom att kasta saltet slänger man salt i ögonen på djävulen och då kan han inte hitta på mer otyg.
När en ny granne eller en bekant flyttat brukar traditionen vara att man kommer på besök och önskar välkommen. Det behöver givetvis inte vara gröt, men kanske en enkel bit mat kan vara en god idé mitt i flyttbestyren. Vill man komma senare så kan det vara trevligt med en liten blomma eller en flaska vin som en välkomsthälsning. Det är inte så noga, det viktiga är att de nyinflyttade önskas välkomna i sitt nya hem.
Läs mer om flyttgröt
Mats Danielsson, Etikettdoktorn