Inbjudan – om svar anhålles, vad innebär det?

Fråga:
I samtal om språkets förändring, hur ord och uttryck ändrar betydelse genom tiderna, brukar jag ta upp O.S.A som exempel, vilket får vissa att skrattande hålla med och andra att se förbryllade ut.

Vad jag fick lära mig som barn var att ordet om i ”om svar anhålles” är synonymt med ”i det fall att” d.v.s. motsatsen till frasen ”endast återbud”.

Allt för att slippa sprätta och läsa 100-tals svar. För mindre bjudningar skrivs ”svar önskas senast…”, det vill säga en uppmaning att svara.

Jag har inte lyckats lista ut vad ordet ”om” står för i dagens tolkning av ”om svar anhålles”.

Borde inte dagens vett och etikett ta ett steg framåt och modernisera sig, istället för att använda gamla uttryck felaktigt?

Svar:
Tyvärr har du lärt dig felaktigt.

Man svarar alltid, oavsett om man avser att gå eller inte. Allt annat är bristande respekt för inbjudaren. Bjuder du dessutom så mycket folk, bör du nog ta dig tiden att öppna svaren.

Enbart det faktum att du blivit inbjuden är skäl nog att svara, någon har tänkt på dig. O.S.A. eller som det betyder ”om svar anhålles” ger ofta ett sista datum för svar.

Men god etikett innebär att man svarar inom 7-10 dagar.

Detta ger då värdparet möjligheter bjuda in annan gäst ganska omgående ifall du svarat nej tack.

Vi behöver inte fördjupa oss i grammatiken, men ordet OM finns i denna mening i syfte att beteckna befintligheten omkring något.

Det innebär att OM här betecknar befintligheten av en begäran (anhållan).

Det är alltså ingen fråga, eller ett besked om att du ska svara endast om du kan närvara.

Då hade meningen krävt en bisats som: Om svar anhålles, ifall du kan närvara. 

För övrigt rekommenderar jag alltid ”Svar senast”.

Klicka här för att läsa min artikel om att svara på en inbjudan >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *