Inbjudan – ska ha en sekelskiftesfest, kan vi sända inbjudan tidigare än åtta veckor?

Fråga:
I sex år har jag tänkt att: ”nästa år är vi så klara med renoveringen av hus och gård att vi kan ha en stor inflyttningsfest”.

Nu tror jag att ”nästa år” aldrig kommer. I och med att jag fyller 50 i år känns det som en bra anledning att ha en kombinerad fest.

Eftersom vi har flyttat 40 mil bort är det inte så många som varit på besök. Vi tänker ha en relativt stor fest med släkt, nya och gamla vänner.

Temat för festen ska vara sekelskiftet 1800/1700, dvs. att det är klädkoden, men att det är helt fritt vilket stånd man önskar att tillhöra (det ska passa allas plånbok).

För de som önskar vara grevinnor, hertig etcetera rekommenderar vi at de gör som Askungen, dvs byter kläder till middagen eftersom vi kommer att ha aktiviteter under dagen.

Jag har läst att åtta veckor är för långt i förväg att sända inbjudan, men kan det vara förmildrande omständighet att: det är långt att åka och att vi icke har haft kontakt på många år med flera av de, samt att det krävs lite resurs och fantasi och ev. hantverk för de som ska komma.

Kan det då vara ok att sända inbjudan tidigare?

Svar:
Att sända inbjudan tidigare innebär att du ”begär” att gästen ska kunna närvara, då du säger till dem att svara lång tid i förväg.

Du kommer få nej på din inbjudan, dels på grund av att gäster inte vill/kan ordna de kläder du begär. Men de kan även avboka av andra skäl.

Mitt råd är att du sänder ut ett meddelande med ”spara dagen” och samtidigt informerar dem om att en inbjudan kommer.

Därmed ger du gästen chansen med tid fundera mer på om de vill eller kan närvara.

Så svaret är nej, sänd inte inbjudan tidigare. Sänd ett ”save the day”.

Klicka här för att läsa min artikel om inbjudan >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *