Inbjudan till bröllop – trots ”inga barn” ringer gästerna och fråga. Vett och etikett?

Fråga:
Vi har i våra brollopsinbjudningar varit noga med att på kuvertet skriva vilka inbjudan avser just för att vara tydliga. Vi har inte delat på par men har bara skrivit föräldrars namn på de med ”vuxna/stora” barn.
Trots detta osar flera och räknar med att deras barn också är bjudna, trots att det också står att endast ammande barn är välkomna i inbjudan.
Vem har ”gjort fel” i detta? Jag trodde jag var tydlig med namnen på kuvertet och har alltså inte skrivit Fam XXX, vilket jag tycker inkluderar ev barn.

Svar:
Om man på kuvertet och i inbjudan skriver ”Lisa och Lars Tursson”, då är det endast Lisa och Lars som är bjudna och inga barn. Man kan inte som gäst ringa och fråga om barnen, inte ens de små barnen, kan följa med. Man försätter då värdparet/brudparet i en brydsam situation genom att de tvingas att neka. Att då ringa och fråga får anses som direkt ohyfsat! Du/ni har således skrivit helt korrekt och dessutom har ni för säkerhets skull förtydligat med en kommentar om ammande barn. En väldigt bra inbjudan och som du skriver hade ”Familjen Tursson” inkluderat barnen.

Men, tyvärr hjälper detta inte som du märker.  Vad ni får göra är att meddela dem: ”Jättetrevligt att ni kommer – du Lars och Lisa är varmt välkomna!” – en klok person förstår vinken, den ohyfsade frågar ännu en gång om barnen och då svarar du: ”Nej, de fanns inte med i inbjudan som du säkert såg”.  Det är tråkigt att människor inte förstår en inbjudan och för den som undrar kanske det i denna fråga framgår med all tydlighet att man ska läsa en inbjudan korrekt. Ni har inte gjort fel.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *