Avböja inbjudan – jag vill inte gå på bröllop, hur säger jag nej?

Fråga:
Jag har precis fått veta av min barndomsvän ska gifta sig. Vi pratar i tel ibland och ses sällan.

Vi har aldrig umgåtts i par, så våra respektive känner inte varandra heller.

Jag har  ingen lust att gå på hennes bröllop.

Känner mig dum, men samtidigt är det en liten panik som smyger i mig nu när jag inte vet hur jag ska ta mig ur det på bästa sätt.

Eftersom inbjudningskorten kommer skickas ut så långt innan blir det svårt att säga nej, ska jag svara ja och dra en vit lögn när det kommer till den stora dagen eller ska jag ringa henne och faktiskt förklara.

Och hur gör jag det då? Vill inte bli osams men heller inte känna paniken inom mig att jag måste göra något jag inte vill.

Svar:
Jag förstår hur du känner och ditt dilemma. Men mitt första råd är:

Om du gifter dig och bjuder en vän (som du ser det), vill du då att hon ska säga nej?

Om ditt svar blir annorlunda än ett ja tack – vi kommer, så tycker jag faktiskt att ni också ska gå.

Gör en medmänniska glad, dessutom är bröllop kul! Att din man inte känner henne är ju ännu bättre, nya kontakter utvecklar.  Så föreslår jag att du ska se på saken.

Men börja med att avvakta och se när inbjudan kommer, det kan ju dröja ett tag. Du ska inte tacka ja och sedan ändra dig. Det är oartigt.

Du bör vara ganska uppriktig om du ändå beslutar att inte gå. Eftersom ni har telefonkontakt så har ni en bit att åka, det ger ett visst skäl att tacka nej.

Sedan känner inte era respektive varandra, ännu ett skäl. Skulle det inte räcka får du kanske ge en “anpassat skäl” som resa, annan fest eller liknande.

Men det räcker med att, när inbjudan kommer, avvakta till det datum som svar krävs och då skriftligen tacka så mycket för inbjudan, men tyvärr måste ni säga nej tack.

Klicka här för att läsa min artikel om att avböja en inbjudan >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *