Hälsning – måste jag kramas?

Fråga:
Jag har ett problem som jag skulle vilja ha hjälp med. Är i Spanien och här ska alla kramas pussas på båda kinderna och när vi kom ner så var många svenskar förkylda och ska verka helspanjorer och pussas o kramas. Nu under våren har vi  haft besök från Sverige och nu är det dags igen med förkylningar. Även de spanjorer/spanjorskor som jag känner ska pussas varje gång vi ses. Problemet är att jag är mottaglig och har blivit ”däckad” tre gånger. Hur gör man på ett artigt sätt för att undvika kramar o pussar. Jag vill absolut inte verka snobbig eller oartig. Hur gör jag bäst, har du något tips?

Svar:
Du beskriver en situation som är ett dilemma för många, men svaret är enkelt: Sträck fram din högra hand för en hälsning. Det är helt ok.

Känner du dig tveksam och personen verka reagera negativt, berätta att du så lätt blir infekterad. Det lär de flesta förstå.

Läs mer om hälsning med en kram

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *