Kan man begära ett samtal och tack för blommor på 50-årsdagen?

Hur tackar man för en blomma som skickats?

Fråga:
Kan man begära ett samtal och tack för blommor på 50-årsdagen? Nyligen, uppvaktades en “nära” familjemedlem med ett blommogram, då vi inte hade möjlighet att närvara vi deras öppet hus

Detta accepterades via sms, men uttrycktes som att “de som vill och kan kommer, för vi vill bara ha ett firande istället”. Och det förstår vi. Det tar mycket tid och kraft att anordna ett stort kalas.

Vi meddelade att vi kommer vilja fira med present vid senare tillfälle.

Blomman var tänkt att fira hennes dag.

Vid flera tillfällen försökte vi ringa och gratulera, samt att få veta att blomman kommit fram.

Ingen av oss kom fram på telefonen den dagen, då de förmodligen hade stängt av signalerna. De svarade inte ens när våra föräldrar ringde.

Pratade slutligen in ett meddelande att blomma var på väg. Jag framförde min oro för att blomman inte skulle kunna lämnas, då de inte var kontaktbara.

Hörde inget av dem under hela helgen och har fortfarande inget hört! Bör man bete sig så här?

Min syster upptäckte till sist ett litet tackmeddelande från jublilaren på Messenger/Facebook, där det tackades för fin blomma och kort från oss.

Hon skrev också att hon inte hade tid att svara, för hon var uppvaktad hela tiden. Och det är ju verkligen jättekul, självklart.

Men visst hör det till vanligt”hyfs” att man faktiskt kan höra av sig ett par minuter?

Kunde ju åtminstone ringt sina svärföräldrar istället för ett ynkligt meddelande på sociala medier.

Hur ska man bete sig i detta läge? Ska man strunta i allt och gå vidare?

Ska även tillägga att min brors familj heller aldrig kommer ihåg våra födelsedagar eller ringer inte alls…

Skulle vilja ha en liten åsikt om hur man skall agera i detta fall?

Svar:
Först ska noteras att ni var inbjudna, men av starkt vägande skäl avstod ni. Ni var således inte glömda. Din fråga, kan man begära ett samtal och tack för blommor på 50-årsdagen får nog besvaras lite rakt på sak.

Ni skickade SMS, hon valde att svara via Messenger, som får anses vara en accepterad meddelandefunktion idag, precis som SMS.

Det går inte att skicka ett sådant meddelande om inte mottagaren har Facebook, så det får nog jämställas med ert meddelande. Ni använde således likvärdiga sätt att kommunicera.

Om hon blev så uppvaktad och det tror jag många kan skriva under på, är det svårt att ha telefonen på eller lämna sina gäster för att gå och ringa.

Det tycker jag ni får acceptera som ett fullt godtagbart skäl.

Glöm heller inte att det är inte bara ni som uppvaktat, samtliga gäster och övriga gratulanter förväntar sig nog någon form av tack.

Därför säger man att man har upp till en månad på sig att framföra sitt tack. Presenter ska öppnas, jubilaren kanske vill notera vem som givit vad och sedan framföra detta i kanske ett tackkort.

Om ni köpt blommor för en större summa, som du skriver, kommer leverantören höra av sig till er om dessa inte gick att leverera. En seriös blomsterhandlare skulle aldrig ta betalt och sedan inte utföra leveransen. Det kan jag garantera dig.

Så svaret är ja, ni måste nog ha mindre bråttom med att förvänta er återkoppling. Den kommer säkert, men ge henne lite tid.

Läs mer i min artikel om blommor >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *