Fråga:
Kan vi skriva en inbjudan till enbart vigseln?. Jag har förstått att det kan vara känsligt att bjuda in till bara vigsel men inte efterföljande fest.
Flera har dock redan frågat om de ”bara” får komma på vigseln och vi vill gärna på artigast möjliga sätt få dem vi inte haft plats eller råd att bjuda på kalaset att känna sig inbjudna till vigseln.
För att undvika oklarheter och dålig stämning undrar jag om det är lämpligt att redan i inbjudan förtydliga att vi tyvärr inte har möjlighet att bjuda alla på festen men ändå skulle hedras av deras närvaro vid själva vigselceremonien?
Eller är det bara är plumpt att understryka att de inte får komma med på festen sen?
Har du något förslag på formulering?
Svar:
Först kan vi fastställa att det går alldeles utmärkt att bjuda in till enbart vigselakten.
Svaret på din fråga kan vi skriva en inbjudan till enbart vigseln, blir att ni skriver två olika inbjudningskort.
Rent formellt så ska det räcka med två olika formuleringar, en för de som ska delta på bröllopsfesten och en annan inbjudan till de övriga. Den som inbjuds till bröllopsfest får en inbjudan som avslutas med ”samt att därefter intaga middag på lokal-X, NN-vägen 22.. etc.”
Till de senare ska det egentligen räcka med att man skriver ”…..(namn på gästen) inbjuds att med sin närvaro hedra vigselakten mellan...” och därefter namnen på brudparet och tid samt plats.
Den gästen ska därmed förstå att man inte är inbjuden till en bröllopsfest efteråt. Formuleringen ”att med sin närvaro hedra” men inget om en fest, innebär just detta att man inte är inbjuden till en sådan. Det gäller ofta kollegor, bekanta, avlägsna släktingar med flera.
Men, som du skriver kanske du önskar att detta förtydligas, lägg då till din formulering på slutet ”att vi tyvärr inte har möjlighet att bjuda samtliga på fest men skulle hedras av din närvaro vid vigseln”.
Läs mer i min artikel om inbjudan bröllop >> >>
Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>
Etikettdoktorn Mats Danielsson