Klackringar och näsdukar

Fråga: Min första undran berör klackringar. Vilket finger anses vara det allmänt vedertagna? Jag är man och fick en klackring av min far för några år sedan som jag med stolthet gärna använder. Denna ring sitter “som gjuten” kring mitt vänstra ringfinger, är det korrekt att bära klackring på detta finger eller anses denna vara avsedd endast för vigsel/förlovningsring?

Min nästa undran berör användandet av näsduk till kostym. Vid vilka tillfällen använder man detta? Jag ska på begravning snart och undrar om jag kan ha en vit näsduk i bröstfickan? Eller ses detta vara ett komplement vid festligare tillfällen?

Svar: Jag vet inte exakt vad det är för typ av ring. Om det är en vanlig enkel klackring så bärs de vanligtvis på lillfingret,

Är det en adelsring eller släktring bärs den av ogifta med vapenkölden utåt på vänster ringfinger och vänds inåt då man är gift. Examensringar är också en vanlig syn på detta finger, men bör egentligen bäras på långfingret. Ärvd sådan finns väl inte riktigt med i “etikettens värld”, så det får nog lov att vara en smaksak. Ordensringar bärs för det mesta på höger långfinger . Detta för att den ska vara lätt att upptäcka vid handskakning.

Tycker du att klackringen passar bra på ditt vänstra ringfinger kan du ha den där. Det är en slät ring på mannens ringfinger som symboliserar förlovning och äktenskap, men vill du undvika missförstånd så är det inte så svårt att förminska ringen hos en guldsmed.

Till din andra fråga: Vad det gäller näsduk i brösfickan så fyller den förstås ingen funktion (den ska naturligvis inte användas) utan är liten detalj som piffar upp kostymen. Om man vill så går det mycket bra att ha en vit näsduk i kavajfickan på begravning.

 

Anna Danielsson

 

2 Taknar kring “Klackringar och näsdukar

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *