Kläder – ta inte av kavajen, men om man har väst eller om brudgummen tar av sig?

Fråga:
På Twitter skrev du: ”En man som vill vara korrekt klädd kan inte, även om det blir väldigt varmt, ta av sig kavajen. Det är detsamma som att sitta i underkläder”.  Om man har väst under kavajen då? Eller det där med att det är ok att ta av sig om brudgummen gör det – eller är det ”hittepå”?

Svar:
Den gamla traditionen att inte ta av sig kavajen, kommer från den tid då man hade undertröja och ett skjortbröst. Då satt man fysiskt i underkläderna och sedan har denna etikettsregel ”hängt med”. Men väldigt ofta ser man fester där värden säger att ”nu tar vi av kavajen”. Då är det givetvis ok att göra så. Men formellt, så sitter man även i underkläderna om man har väst – men som du ser, det är inte alltid så att man följer gamla regler.

Samma gäller med brudgummen, givetvis kan man ta av kavajen om han gör så. Bara för att gamla regler lever kvar måste man inte följa dem. De måste vara verklighetsförankrade och vi lever 2013. Så bara av med kavajerna!

Läs mer om klädkoder

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *