Klädkod – kan man vid Kavaj komma utan slips?

Fråga:
Under klädkod kavaj anger du fritt val att bära kostym eller blazer med skjorta och slips/fluga.

Numera har det ju blivit vanligt med skjortor som har en färg på utsidan och en annan på insidan av bl a krage och manschetter samt en avvikande färg på knapparna.

Dessa skjortor bärs ofta med en knapp öppen i halsen och utan slips. Passar det inte att att bära sådan skjorta med öppen krage och utan slips om klädkod kavaj är angiven?

Svar:
Klädkoden Kavaj är inte helt okomplicerad. De flesta 50+ (inklusive jag själv) tolkar det alltid som mörk kostym. Vilket aldrig blir fel, men är du medveten om att tillställningen är mer avslappnad i sin stil kan du bära en sådan skjorta som du föreslår.

Men gäster läser ofta koden som en udda kavaj med udda byxor, snarare än mörk kostym. Därför har tolkningen alltmer gått mot snarare en grå eller brun kostym eller udda kavaj med byxa.

Det har t.ex på på arbetsplatser med formella krav inneburit att man slopat koden Kavaj då verksamheten tröttnade på att yngre kollegor kom i kavaj med udda byxor och utan slips. Man övergick till begreppet mörk kostym vilket  både UD, Hovet och Riksdagens talman numer skriver. Trenden har fortsatt under så många år att begreppet Kavaj därefter har omdefinierats.

Men det beror givetvis alltid på i vilket sammanhang klädkoden anges. Är det formella tillställningar, bröllop eller liknande får man utgå ifrån den ursprungliga tolkningen att Kavaj är avsedd som Mörk kostym. Är det däremot mindre formellt fungerar tolkningen om mer avslappnad klädstil.

Är man som gäst tveksam är det bättre att välja den mörka kostymen, då det aldrig blir fel. Det är av större betydelse att värden är ”nedklädd” om Kavaj angivits och han då riskerar att bli bättre klädd än gästen.

Klicka här för att läsa min artikel om klädkod Kavaj >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *