Klädkod saknas – på med fracken…

Vi är bjudna på ett bröllop där mannen är av svensk härkomst, kvinnan har sin släkt från södra Europa. Vigseln sker i Sverige och i en svensk kyrka, men de flesta gästerna kommer från brudens släkt och det kan då variera starkt mellan de olika klädedräkterna. På inbjudan finns ingen klädkod angiven, bröllopet sker kl. 13 med efterföljande fest senare på em. och hela kvällen. Jag har ringt värdparet och frågat efter klädkoden, men de svarar att sådant har de inte i sitt land, ta vad som helst som är fint. Kan min man ta jackett och jag motsvarande?

Svar:
Det var flera frågor i en . Det första gäller en inbjudan utan klädkod, här i Sverige. Givetvis måste vi ta hänsyn till olika kulturers traditioner, är det i Sverige och i en svensk kyrka får man nog räkna med att bjuds svenska gäster underlättar svenska klädkoder. Vänd på det – vi kan inte förvänta oss svenska klädkoder på ett bröllop i ett sydeuropeiskt land om inte gästerna enbart består av svenskar. Men trots allt, det viktiga är att ni frågat och fått ett svar – kläderna avgör inte festen och vigsel, det gör bara gästernas glädje över festen.

Jackett kan din man inte bära. Det är ett eftermiddagsbröllop och jackett är förmiddagens högtidsdräkt. Så vill han bära högtidsdräkt, då gäller fracken. För din del kan du då ta en klänning/kjplsom är lång. Även om din man väljer mörk kostymkan du ta en lång klänning, det fungerar om det är en stor fest med många gäster. Lite avgörs ert klädval utifrån möjligheten till att byta kläder under em. Det är inte ovanligt att det kan finnas en ”paus” då gästerna tar en stund på hotellet eller hemma, där de sedan klär upp sig på nytt till festen.

Men som värdparet har sagt, det är valfritt, så ta det som ni uppskattar och tycker är fint. Du kan läsa mer på www.etikettdoktorn.se och skicka en ny fråga till info@etikettdoktorn.se

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *