Klädkod – smoking soirée, vad betyder det?

Fråga:
Jag är bjuden på ett bröllop där det står att klädsel är: smoking soirée
Jag har googlar hur mycket som helst men det står inte i klartext nånstans vilken längd på klänningen man ska ha. Jag tolkade det i alla fall som att knälång klänning var ok. Idag ( 2 dagar innan bröllop) får jag reda på att brudparet vill ha lång klänning. Så min fråga till dig är: betyder smoking soirée att man ska ha lång klänning?

Svar:
Det är med förvåning jag varje gång läser om ”påhittiga” värdpar. Men i detta fall finns åtminstone Smoking med .

Varför nu denna negativa inställning. Jo, exakt det du nu får göra, dvs gissa och fundera, blir resultatet. Man försvårar alltså. Men som gäst kan man alltid ringa och fråga värdparet. Det är inte oartigt när man ej förstår.

Till svaret! Jag kan gissa att de syftar på ”kväll” eftersom soirée står för det. Eller mer soaré som står för ”tillställning på kvällen”. Aftonklänning och Smoking således. Vilket för kvinnan betyder en kjol eller festlig byxdress. Klänningen ska om den är lång vara lagom urringad.

Klicka här för att läsa min artikel om aftonklänning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *