Klädkoder- hur bär jag mina handskar på opera och tar jag av min pälsstola?

Fråga:
Jag klär mig ofta i 40 och 50-tals kläder.

Jag har en fin, kort päls stola/jacka och tänkte bära den över en sidenklänning, men undrar om jag ska lämna in pälsen (stolan) i garderoben när jag är på operan eller om det är ok att bära den inomhus, alltså under föreställningen.

Jag undrar också över handskar.

När ska handskarna vara långa och när ska de vara korta?

Och tar man av dem när man dricker champagne eller äter?

Svar:
En stola kan jämställas med en schal eller kofta, alternativt liten jacka.

Den kan du ta på och täcka dina axlar med om du fryser, t.ex. på teater eller på opera.

Så den tar du alltså med dig in på föreställningen.

En kort handske används vid en förmiddagsdräkt, t.ex en liten jacka med lång ärm.

Det är den långa handsken som används vid aftonklänning.

Kvinnor äter och dricker alltid utan handskar

Damen lägger sina handskar i knäet under måltiden.

Handsken behålls på vid hälsande, dans och samtal.

 

 

 

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *