Klädsel – etikett för herrar vid bruk av hatt?

Fråga:
Det har blivit modernt med hatt igen, men vi har inte hittat några mer detaljerade råd om hur man bör bete sig med hatten. Herrar tar av hatten inomhus, visst. Men min man tycker sig komma ihåg att män behåller hatten på i butiker. Det verkar ju onekligen mest praktiskt, så det kanske är riktigt?
Sedan ska hatten av utomhus om man talar med en dam, säger han.
Hur blir det då när man talar med en kvinnlig försäljare? Fast försäljare är kanske inte ”damer”?
Och förr var det viktigt att man lyfte på hatten när man hälsade på någon, man eller kvinna, men det kan vi inte komma ihåg att vi sett någon göra nu.

Så vad är egentligen skick och fason för herrar med hatt på 2000-talet?

Svar:
Etikettsivrare hävdar att allt ska vara som förr, men jag säger att 2013 är det annorlunda, men så här skriver den korrektes etikett.

  • Förr bar en man alltid hatt utomhus, idag är det fritt val.
  • En man bär inte hatt inomhus, än idag gäller detta oavsett mössa, keps eller hatt.
  • Undantagen är doktorshatt i akademiska eller studentsammanhang. Studentmössa kan dessutom bäras av kyrkomarskalk vid bröllop.
  • Hög hatt kan bäras till frack vid vissa ordenssammankomster.
  • Hissar, bussar, varuhus, muséer, butiker och andra offentliga utrymmen räknas som utomhus, vilket innebär att hatten kan behållas på.
  • Men en korrekt man tar alltid av sig hatten så snart en kvinna är närvarande.
  • Den man som är artig håller även sin hatt/huvudbonad i handen även vid museibesök och utställningar.
  • Av tradition hedrar män den svenska flaggan genom att ta av sig sin huvudbonad.
  • Enligt äldre sed hälsar mannen genom att ta damen i hand, lyfta på sin hatt med vänster hand och hälsar sedan med höger hand. Hatten sätts på igen först när de som hälsat lämnat varandra.
  • Om man väljer att hälsa enbart genom att lyfta på hatten, tar mannen av hatten med den hand som är längst bort från den han hälsar på.

Allt detta är rätt  än idag, men man ser det alltmer sällan. Det har förenklats och hatten tas av inomhus och behålls på i en buss, i en butik, ett museum och liknande. Där gäller ungefär samma sak än idag. Men du ser, som du skriver, sällan någon lyfta på hatten som en hälsning och få människor förväntar sig detta idag. Man säljer hej och eller tar i hand oavsett kvinna eller man, säljare eller inte. Hälsandet är viktigt, men hattens roll i detta har försvunnit.

Klicka här för att läsa mina artiklar om tillbehör till klädsel >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *