Klädsel – ett andra bröllop och jag vet inte hur jag ska klä mig, har du några tips?

Fråga:
Jag och min fästman ska gifta oss i sommar men jag behöver lite hjälp om klädval för egen del.

Vi är 56 och 60 år och detta blir mitt andra och min blivande makes tredje äktenskap och han har tänkt att ha en svart kostym med vit skjorta och antagligen en fluga samt svarta skor.

Men jag vet inte vad jag ska ha på mig, är kort och kraftig och kan absolut inte gå i högklackat (tyvärr) och är inte så förtjust i klänning eller kjol som går ovanför vaden.

Vi kommer enbart att ha fyra av våra närmaste vänner med som vittne vid ceremonin i kyrkan och tanken är att bara gå ut och äta en middag efteråt i all enkelhet.

Inget stort och märkvärdigt utan ett enkelt men ändå stämningsfullt bröllop vill vi ha då vi känner att det blir det bästa och vi har känt varandra i ca 40 år så vi kan varandra ut och in.

Sedan tar jag tacksamt emot tips på en vacker brudbukett som jag tänkt försöka konservera i en tätslutande glasburk efteråt som ett fint minne.

Svar:
Du tar det plagg som du passar bäst i, en lite längre klänning eller kjol, kanske en elegant festbyxa.

Prova dig fram, att strikt följa klädkoder är inte det viktiga i detta sammanhang då ni inte är så många och det är dessutom inte ert första bröllop.

Nu finns det ingen som beslutar hur en brudklänning ska se ut, men det brukar vara lite friare val vid en andra eller tredje vigsel.

Är din önskan att du vill se lite smalare ut ska du undvika ljusa färger. Det visar konturerna. Framhäv detaljer som skor och smycken. Du undgår då fokus på former. Kläderna kan gärna vara lite figursydda. Rakt gör dig fyrkantig. Men välj inte för liten storlek.

Mönster, då ska du inte köpa plagg med vågräta linjer, välj lodräta. Ha samma färg på över- och underdel och inga breda färgade skärp, de drar blicken till magen.

Blommorna är jag ingen specialist på, det brukar vara florister som är bra på att konservera buketter.

Men alla blommor är inte så bra att konservera, det vet jag, så rådfråga en florist.

Vad jag förstått är blommor med kraftiga kronblad eller tjocka stjälkar är inte lämpliga att konservera.

Läs mer i min artikel om att gifta sig på nytt >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *