Fråga:
Jag sitter just och tittar på gamla foton och har ett bröllopsfoto taget ca år 1900 framför mig. Fotot är taget utomhus med brud, brudgum och alla släktingar och vänner som man ju ofta gjorde vid den tiden.
Vad som fick mig att fundera på hatt är att herrarna har så olika huvudbonader på sig. Några (bl.a prästen) bär hög hatt. De ser inte ut att vara klädda i frack. Ett par herrar har vad jag skulle kalla en vanlig normal herrhatt, hopnypt framtill så att man lätt kan ta upp handen och lyfta på den, ganska många av herrarna bär plommonstop. Några män (unga vuxna män) har en huvudbonad som jag skulle kalla keps (eller vega-mössa). Alla männen i den närmsta familjekretsen är barhuvade. Alla kvinnor är också barhuvade. Bruden bär, som sig bör vid den här tiden, svart klänning och vit slöja.
Jag blev nyfiken på bruket av hatt för herrar. Kunde man välja lite vad man ville eller fanns det några regler? Det här ser ju ganska förvirrat ut med dagens ögon.
Var kan man hitta information om vad som gällde på den tiden?
Svar:
Den manliga huvudbonaden var på sätt och vis symboliska tecken för just manlighet och att ta av den var bevis på antingen underkastelse eller vördnad. Det är det senare du ser vid vigseln, de visar brudparet vördnad.
Den man som gick runt utan huvudbonad signalerade att han rörde sig utanför de samhälleliga normerna. Ända fram till 1960-talet var hatten en klädsel som få personer ifrågasatte och den har som så mycket annat i modet sitt ursprung i en praktisk funktion. Den skyddade mot väta, damm, kyla och sol. Men i takt med att vi började åka bil, gå mindre, kunde skydda oss mer, tvättar håret varje dag och därmed har modet förändrats. Vi fick hårfönar även till männen på 1970-talet och då blev ju hatten snarast en omöjlighet vid välblåsta frisyrer. Längre hår och lugg satte också stopp, en pannlugg hängandes ner under hatten är som en skjorta som åkt upp ur byxorna.
Höghatten, mest formell av alla hattar, bärs idag till jackett eller frack och på bröllop. På 1800-talet var den en av de mest omtyckta hattarna. Bowlern, eller plommonstopet, var en symbol för börsmäklare och bankirer i London och bärs idag knappast av några sådana. Men den är ändå en symbol för England. Sedan finns den klassiskt formella Homburghatten, som är den finaste efter cylinderhatten (om vi inte tar med den engelska specialitén Bowlern). Fedora, som den kallas i England, är den klassiska herrhatten med mjuka brätten, den är mer generell och har inget speciellt sammanhang där den ska bäras, i motsats till cylinderhatt, Bowlern och Homburgern.
Reglerna kan du läsa om i bifogad länk, men även i arkiven på Nordiska Museet, det finns massor att söka och leta. En bra bok att låna är Gentlemannen av Bernhard Roetzel.
Klicka här för att läsa min artikel om hatt >>
Mats Danielsson, Etikettdoktorn
Hej!
Jag håller på att göra i ordning en ”tyrolerhatt” till min man. Min far hade alltid hatt och lyfte alltid artigt på den när han hälsade på alla och det var ju många eftersom han var provinsialläkare i byn. Jag har en typisk grävlingsborst tror jag att det är som förmodligen kommer från en av min fars alla hattar. På vilken sida ska en sådan eller fjäder sitta? Jag har fått för mig att det är på hattbärarens vänstra sida, men jag kan ha fel. Hittar ingen info om detta på nätet. Mvh Doriz Zsiga
Frågor besvaras endast via formuläret till höger