Klädsel – hur får vi släktingar att begripa att en viss klädnivå kan krävas?

Fråga:
Angående klädsel har vissa personer okunskap i hur man klär sig vid vissa tillfällen inom familjen.

Kommer man i endast skjorta vid restaurangbesök? Min man och jag tycker tröja eller kavaj.

Högtider och födelsedagar kavaj och slips. Hur kan vi motivera med vett och etikett eller hänsyn till oss eller dem som bjuder?

Svar:
Ingen kan avkräva andra byta ut en klädsel, som den tillsagda själv anser vara lämplig och om det inte angivits en klädkod. Däremot kan man, via inbjudan, ge tips om detta och då med en klädkod.

Att komma i skjorta ansågs förr vara att komma i underkläderna (man hade förr enbart skjortbröst, så kavaj krävdes). En tröja eller kavaj blir mer ”klätt” helt klart.

Vid högtider eller liknande finns det idag tydliga generationsskillnader, slipsen är inte lika modern just nu. Däremot har flugan fått sin renässans och det går lika bra. Men vi får nog acceptera att kavaj utan slips är en klädsel som anses helt korrekt idag, om inget annat angivits.

Mitt råd är att vid behov skriva en klädkod vid inbjudan och själva klä er utifrån det ni finner korrekt.

Bekymret med släktingars eventuella mindre kunskaper i detta får ni ha överseende med och låta dem förstå på egen hand. I sinom tid kommer det en dag då de förstår att de är helt felklädda.

Så ge inga råd (om det inte handlar om egna barn som uppfostras), det blir aldrig bra.

Klicka här för att läsa mer om klädkoder >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *