Klädsel – huvudbonad till folkdräkt?

Fråga:
Jag ska på bröllop och tänker ha folkdräkt på mig. Jag har fått olika bud på om jag ska ha mössa eller huckle som huvudbonad då jag är ogift. Det är en Västerbottensdräkt.

Vad är det som gäller?

Svar:
Du kan utan bekymmer bära din dräkt, den fungerar till alla klädkoder.

Det förekommer en mängd tillbehör till folk och hembygdsdräkter. Det varierar också stort mellan de olika dräkterna, men jag tror att förr hade kvinnorna kulört mössa som ogift och svart som gift till er dräkt (utifrån några bilder i ett album). Denna uppgift är inte tillräckligt säker för att jag ska kunna säga att det är mitt råd.

Mitt råd är att du kontaktar hembygdsföreningen på din ort. De kan säkert hjälpa dig mycket bättre än jag.

Klicka här för att läsa om högtidsdräkt >> 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *