Klädsel – kan jag bära pälscapé till balklänning?

Fråga:
Jag har blivit inbjuden till en mycket fin fest i Stockholm med klädseln högtidsdräkt, det vill säga balklänning för mig och frack för min man.

Den balklänning jag tänkte använda är elegant, röd och ärmlös och till den har jag i tidigare sammanhang använt en vit pälscape (ca 20 cm bred och knappt 1 m lång ”pälstygbit” med sidenfoder, som fästs framtill med en brosch).

Det är alltså inte en jacka, den är rätt tunn (knappt 1cm),  det vill säga inte lika tjock som till exempel en boa.

Beroende på hur jag har den, täcker den antingen lite (eller lite mera) av mina axlar och överarm ( går nästan ner till armvecket).

Är det comme il faut att använda pälscape till balklänning? Jag tycker att jag i ett reportage på TV i samband med självständighetsbalen på slottet i Finland hört kommentaren att man inte skall/ brukar ha päls till balklänning.

Det är inte så vanligt men mycket elegant tycker jag själv och på internet har jag inte hittat något som tyder på att det inte etikettmässigt skulle passa med pälscape. Vad anser du?

Svar:
Vad jag vet så möter det inget hinder och jag kan varken hitta något i litteraturen eller på nätet som talar emot din klädsel. Jag är därför säker på att det är ok.

Därmed kan vi säga att några enstaka kan tycka detta, men majoriteten har ingen aning.

De du möter kan sällan detta etikettsmässiga och ibland överdrivna finlir. Så då kvittar det ju, eller hur?

Känner du dig fin, var fin!

Klicka här för att läsa min artikel om balklänning >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *