Klädsel kavaj

Fråga:
Vi är bortbjudna nyårsafton och klädseln är kavaj. Vi är på det klara m.vad det innebär men jag undrar är det rätt etikettsmässigt och jag som kvinna vill pryda min blus m.ett litet blomsterarrangemang och att maken tar upp det m.en blomma i bröstfickan?
Är det OK att hålla tal efter det att herren som sitter till höger om värdinnan har gjort det ?

Svar:
Intressant fråga, trots ca 10 000 frågor genom åren har just denna variant aldrig kommit upp.Jättekul, tack!
 Corsage, eller knapphålsblomma är förknippat med bröllop och symboliserar där att bruden och brudgummen nu är för evigt sammanbundna. Det är inte brukligt att mannen använder en blomma i knapphålet vid andra tillfällen (även om många sett detta i gamla “pilsnerfilmer”) och jag har vid efterforskning inte kunnat finna något annat sammanhang där detta används. Vid begravning kan man ibland finna ordnar, där bröder i ordenssällskapet bär ett arrangemang i knapphålet, som sedan läggs på kistan. Mitt råd blir således att din man inte ska ha en knapphålsblomma.

Din andra fråga avser talet och då tacktalet gissar jag. Herren till höger om värdinnan har inte henne till bordet, så är det just honom du tänker på håller han ett tal som alla andra. Efter honom går det bra att tala, men efter tacktalet är det slut på talen.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

0 Taknar kring “Klädsel kavaj

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *