Lite allmänna etikett-tips

Fråga:
Kanske en lite annorlunda fråga.. Jag har ett handikapp som gör att jag inte läser av sociala sammanhang så bra. I övrigt märks det inte på mej. Nu är jag bortbjuden till en avlägsen släkting på stort kalas och är väldigt orolig. Vad är enligt dej de vanligaste och brukligaste regler man ska tänka på när man är bortbjuden? Och om man missar något och kommer på det på plats, hur räddar man så fint som möjligt upp situationen?

Svar:
Först och främst, du ska vara den du är. Det är du allra bäst på och det måste omgivningen respektera. Bara det faktum att du frågar betyder att du besitter en stor social kompetens, det finns massor av oss andra som inte har ett handikapp som är betydligt sämre.

Hälsa med att ta i hand och presentera dig för de du inte känner,  med både för och efternamn, samt relationen till släktingen. Ett annat råd är att se hur andra gör, be inte om ursäkt om det skulle bli lite tokigt. Le åt det hela, säg som det är – “jag är inte så bra på detta” och gör ingen stor sak av missen. Till exempel om du råkar spilla – säg “Ojsan, nu blev det lite tokigt”. Släpp det hela, lägg servetten över eller hämta en trasa själv. Sedan fortsätter du som inget hade hänt.

Här får du 10 tips till:
1.  Använd alltid servett  – utvikt i ditt knä
2.  Badda munnen med servetten. Gnid inte!
3.  Torka av munnen med servett innan dryck. Då undviker du läppmärken på glaset
4.  Drick enbart en klunk åt gången. Om flera, markera med att för bort glaset emellan. Drick inte förrän munnen är tom på mat.
5.  Inga tandpetare vid bordet! Peta heller inte med fingrarna eller ens med tungan. Man får vänta tills det försvinner. Om det finns segt kött, brosk el. dyl. lägg då diskret ut det på gaffelns ovansida och till tallriken.
6.  Slicka inte av kladdiga fingrar. Använd servetten.
7.   Ingen kniv i munnen.
8.  Håll kniv och gaffel högt upp på skaftet. Slamra och väsnas inte med besticken. Att äta enbart med gaffel eller sked är ok endast vid dessert.
9.  Kniv och gaffel, som läggs med den kupade sidan uppåt, läggs klockan tjugo i fyra innan du avslutat måltiden. När du är färdig läggs de tillsammans klockan fem i halv fem.
10. Stoppa inte in för stora tuggor, och inte mer förrän man tuggat klart. Tala inte med mat i munnen.

Här kan du får fler snabba tips>>

Med vänlig hälsning
Mats “etikettdoktorn” Danielsson

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar .  Lägg till Etikettdoktorn på Facebook .

0 Taknar kring “Lite allmänna etikett-tips

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *