Människor emellan – hur kan man få ögonkontakt och hur lång tid ska man fästa blicken?

Fråga:
Min fråga gäller något jag funderat på en tid.

Ibland träffar man ju människor som man aldrig får ögonkontakt med och ibland ( nästan ännu jobbigare….) människor som nästan inte släpper ögonkontakten under ett helt samtal.

Min fråga blir : finns det någon “regel” gällande just ögonkontakt – “tidsmässigt” utan att det räknas som ofint/flirt eller vad som nu det kan tänkas kännas som….

Svar:
Det finns inga direkta etikettsregler för just tiden med ögonkontakt, men ett enkelt sätt är att istället titta på den andra personens nästipp eller i enbart ena ögat.

Den andra personer upplever dig intresserad och du ska ta ögonkontakt.

Några fler tips är om en person försöker skapa ögonkontakt, tittar den andre ofta också tillbaka. Men den som vill dra sig undan blinkar besvärat eller undviker blicken. Då sänds “fel signaler” om de vill ha kontakt.

Om man vill väcka en persons uppmärksamhet, flirta t.ex. kanske man, när man väl fångat den andres blick till och med överdriver beteendet lite.

Man kastar blickar på den tilltänkta partnern, håller kvar ögonkontakten i några sekunder och tittar  bort. Sedan kontrolleras återigen med blicken om den andra tittar.

I ett senare skede håller man kvar blicken, men för intensivt tittande får den andra att lätt vika undan. Ett leende kan däremot förstärka. Tiden för ögonkontakten är personlig, vad som känns bekvämt.

Släpper en person inte ögonkontakten under ett samtal kan du, när du själv talar, låta blicken vandra mer. Men inte när den andra pratar.

Du kan också titta på den andres haka, nästipp eller enbart på det ena ögat hos den andra. Det blir behagligare för dig och märks inte hos den du talar med.

Läs mer i min artikel om att se andra i ögonen >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *