Människor emellan – ska jag acceptera att bli tillrättavisad av en vän?

Fråga:
När vi hade våra vänner till påskmiddag hade vi en del heta diskussioner .

Jag råkade vid ett tillfälle avbryta en av mina vänner när han hade något att berätta och det kan väl vara lite dumt.

Han tillrättavisade mig på ett mycket överlägset sätt att jag inte skulle avbryta honom.

Jag kände mig mycket förolämpad eftersom han inte är i närheten av mig när det gäller finkänslighet.

Min fråga är om man skall sätta sin värd på plats när man är bortbjuden.

Svar:
Givetvis ska du inte avbryta som du så tydligt och med insikt skriver, men samtidigt gör vi alla misstag och det får vi väl anse vara högst mänskligt.

I det här fallet får din ”väns” tillrättavisning snarast anses som en oförskämdhet och mer ohyfsat än att du avbröt honom.

Om det är en person som hela tiden avbryter, då kan man vänligt be att få tala till punkt. I det här fallet saknas din vän den finessen och du kanske ska fråga dig vad du vinner på att markera din reaktion inför hans ohyfsade tillrättavisning.

Om jag hade varit du hade jag nog ändå sagt ifrån, men artigt och vänligt med: ”Som du säkert förstår avbröt jag dig av misstag och det har du min ursäkt för, men några tillrättavisningar behöver jag inte då jag är väl medveten om mitt misstag. Vad var vi nu? Fortsätt gärna!”

Förmodligen hade jag inte vunnit mer än min självkänsla och riskerat lite osämja, men det är gott nog.

Jag hade också varit väldigt noga med att inte visa irritation efteråt, eller ilska och medvetet fortsatt som inget hade hänt. Då vinner du respekt.

Klicka här för att läsa min artikel om samtal och konversation >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *