Massor om nobelfest och nobelpris

Ingenting kan mäta sig med ljudet av 5200 stolsben i rörelse med Blå Hallens akustik. Klockan 19.00 höjs glasen för den första skålen. Nobelkommitténs ordförande utbringar en skål för HM Konungen, därefter, 2 minuter senare reser sig HM Konungen och utbringar Alfred Nobels skål. Du kan läsa en sammanfattning här eller så går du vidare direkt och läser hela artikeln om nobelfesten och nobelmiddagen, klicka här >>

På inbjudan står: Platserna torde vara intagna senast klockan 16.15 respektive 18.45 Gästerna ska alltså finnas på plats i Konserthuset 16.15 och i Blå Hallen klockan 18.45. Klädsel civil högtidsdräkt eller akademisk dräkt. Detta innebär att de inte bär uniform, men frack/frackklänning eller sitt eget lands högtidsdräkt. Klänningar som ljus chiffongklänning i rosa, grönt och guld och med prinsessan Sibyllas diamantdiadem.  Klänning i vitt tyll med silverbroderier i överklänningen samt livet tillsammans med smycken som de Leuchtenbergska safirerna kan ses på Drottningen.

Servisen består av cirka 7.000 delar porslin, cirka 5 000 glas och cirka 10.000 bestick. Ett svenskt konsthantverk med brämtallrikar med färger som grönt för våren och fysikpriset, vit sommarfärg och för kemi, en mättad orange höstfärg till medicinpriset och vinterns blå färg för litteraturen.

Nobellinnet är vävt för festen, Ingrid Dessau har skapat det och syftet är att finna formen i servisen. Här gäller bomullsvantar, inga avtryck ska synas på glasen. Över 200 personer, (ca 150 servitörer och 60 vinservitörer ) ska servera detta ofantliga bord på 1300 personer.

Nobelstiftelsens ordförande har alltid Drottningen till bordet. HM Konungen har alltid den kvinnliga pristagaren eller fysikpristagarens hustru till bordet.Klockan 19.05 höjer Nobelstiftelsens ordförande sitt glas och önskar gästerna välkomna samt utbringar en skål för Konungen. Två minuter därefter reser sig HM Konungen och utbringar Alfred Nobels skål.

Ska du vara gäst eller vill veta mer om hur det går till så finner du två artiklar som jag skrivit för detta andämål, klicka på länken här nedanför.
Vill du läsa mer om nobelfesten och nobelmiddagen, klicka här >>


Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *