Måste jag gå på min fars minnesstund?

Fråga:
Min pappa har avlidit. Jag är hans enda barn. Efter mammas död gifte pappa om sig, och jag har aldrig haft någon bra relation med hans nya familj och deras släkt. Har alltid känt mig utstött av dom. Kommer självklart att gå på pappas begravning men undrar om jag måste (bör) gå på minnesstunden efter begravningen? Det skulle kännas väldigt jobbigt eftersom jag absolut inte trivs med pappas andra familj/släkt. Räcker det inte med att jag hedrar pappas minne med att vara med vid begravningen?

Svar:
Det var en svår fråga – jag skulle nog be dig att fundera på vad din pappa hade önskat. Förvisso sker mycket av traditionerna runt begravning och minnesstund för att dels hedra den bortgångne, men även för att visa sitt deltagande till familjen. Där är du trots allt en del och jag undrar om det inte skulle uppfattas som märkligt om du avstod. Så mitt råd är att visa att du har förmågan att sätta dig över allt dumt, du går på minnesstunden och tänker sannerligen inte ge ”dem rätt”. För det närvarar du inte kommer det heta: ”Vad var det vi sa?”

Så mitt råd blir, gå på minnesstunden och berätta gärna något minne om din far.

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här 
Besök gärna vår NYA webbsida
www.etikettdoktorn.se , du hittar över 600 artiklar om etikett och allt om våra utbildningar.

Du är välkommen att lägga till Etikettdoktorn som vän på Facebook

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *