Måste jag ha en disputationsfest?

Fråga:
Jag ska snart disputera. De flesta som gör det har ju en disputationsfest men jag känner mig osäker på det då jag inte har några bra relationer på avdelningen. Jag tror inte att det blir så trevligt, samtidigt förväntar sig säkert handledare, opponent, familj etc något dyl.
Måste man ha en disputationsfest?

Svar:
Det var en annorlunda fråga, svaret blir att ingen kan begära att du ska ha en fest. Det är upp till dig, men samtidigt gissar jag att finns det andra som påverkats av ditt arbete med din avhandling. Det arbetet är sannerligen ingen ”lekstuga” och jag utgår ifrån att du har andra personer i din omgivning som du tvingats försaka under ditt stora arbete. Kanske förväntar sig dessaóch skulle uppskatta en fest, din handledare har väl också lagt en del tid på dig, opponenten kommer till dig etc etc.

Mitt råd är att du sätter dig över alla tveksamheter, för om det varit sådana ska du ha en fest, allt annat bekräftar att du inte har bra relationer. En vinnare deltar inte i dessa negativa attityder – stå på dig! Mitt råd är, ha en fest, det är du värd!

Med vänlig hälsning
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar .  Lägg till Etikettdoktorn på Facebook .

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *