Fråga:
Hur ser självaste Etikettdoktorn på problemet att par nuförtiden inte alltid är en man och en kvinna, utan kan vara en man och en man, en kvinna och en kvinna, eller transsexuella personer osv? T.ex. när man är på bjudning och man sitter bredvid sin bordsdam? Eller vid dans, när mannen traditionellt sett för och kvinnan följer?
Kommer vett och etikett ens överleva när könsrollerna raseras? Vett och etikett handlar nämligen till stora delar om just de olika könen och deras klädsel och deras beteende (annars verkar det mest vara ängslighet, konflikträdsla och en ovilja att utveckla sig som är etikettens budord.
Går det att svara på detta? Går det att göra etiketten mer feministisk och hbtq-vänlig?
Svar:
Min syn på saken är enkel, kärleken har inga gränser. En detalj i sammanhanget är att i samband med 2013 års Pridefestival bjöds Magdalena Ribbing in som talare, men jag var före henne med att skriva i min bok om bordsplacering för samkönade par. Där har du också svaret, jag skrev om detta redan 2009. Läs i min bok.
Feminism, eller eller för min del humanism är självklarheter. Men kanske kvinnans och mannens lika värde skapas mer i vårt synsätt och villkor i samhället, än genom kläder och bordsskick. Jag tror att det är bättre med fokus på lika lön för lika arbete än förändrad etikett. Etiketten är i mycket redan jämlik, då den i grunden baseras på att andra ska trivas, mer än att egna behov ska vara i främsta rummet. Sedan tror många att den är till för att ”jag inte ska göra bort mig” – vilket är helt fel!
Vad det gäller bordsplacering sker den inte utifrån sexuella preferenser, den sker utifrån ett genusperspektiv. Du är lika mycket man eller kvinna vare sig du är straight, gay eller transsexuell.
Ingen frågar den som är straight om sexuella preferenser inför bordsplacering, det är således ingen skillnad. Så där ser jag inget som helst behov av förändring, en ”specialplacering” av HBTQ-personer skulle innebära att du inför varje fest måste fråga gästerna om de är hetero eller gay. Det funkar inte helt enkelt.
Du placeras kvinna/man oavsett. Däremot är det skillnad vid bröllop, då sitter ju paret tillsammans och då ändras bordsplaceringen därefter.
Dansen har heller inga gränser, men begränsningar. Vill ett samkönat par dansa med varandra är det helt ok, vill en gaykille dansa med en tjej (eller tvärtom) följer han dansens regler som alla andra. Det finns ett flertal professionella tiodansare som är gay. De för precis som andra, dans är en sport och oavsett sport så är det de reglerna som gäller. Inte vett och etikett.
Vad det gäller att etikett skulle raseras innebär det endast en sak, du har inte läst så mycket om etikettens utveckling över tiden. Den är i det mesta helt annorlunda mot vad den var för 50 eller 100 år sedan. Ännu mer för 900 år sedan, då den första kända etikettboken skrevs i Italien.
Den utvecklas och förändras ständigt och fortsätter att utvecklas. Om sedan könsrollerna försvinner återstår att se. Förändras är ett som är säkert, men lika säkert är att manligt mode och kvinnligt mode kommer fortsätta.
Så att etikettens budord skulle vara att inte utvecklas är ett påstående som du själv skapar, den förändras ständigt. Vi deltar alla i den processen, genom att skapa acceptans för andra vanor och seder.
Så svaret på frågan om etikett går att göra mer feministisk och HBTQ-vänlig, det svaret är ja. Du och alla andra, som går på fest, arbetar, möter kunder, patienter, resenärer, medborgare eller vad du nu säger om de du möter. Vett och etikett finns i allt! Vi förändrar den gemensamt och över tiden.
Klicka här för att läsa min artikel om vett och etikett människor emellan >>
Mats Danielsson, Etikettdoktorn