Mellan människor – hur ska vi hantera besök av sambos familj, som bara tar för sig?

fråga:
Får ibland longre besok av sambos dotter med familj från Skåne och nu senast över midsommar.
Vi bjuder stort på allt från mat till dryck och besök av evenemang i bygden.
Problemet är att de inte bidrar med något, varken mat eller dryck, vilket vi tycker över så många dagar som en vecka. Vi tycker det vore god vett/etikett att bidra med någon mat eller dryck.

Mågen väljer ibland egen mat eller kokar eget ägg mm, det vi bjuder duger inte.

Tar tex egen öl och mat i kylskåpet utan att fråga eller tilltugg utan att bjuda oss. Allt detta retar mej/oss. Jag går undan och blir sur/förbannad.

Vi lånar ut bilar och skjutsar mm.

Hur gör vi för att komma åt det här problemet? kan inte fortsätta så här, relationen blir inte bra. Vi känner att vi inte kan diskutera detta med dem.


Svar:

Det är inte sällan ett bekymmer med gäster som “tar ledigt” från allt och vill bli serverade det mesta.

Att inte ens fråga och bara ta för sig av mat och dryck eller förvänta sig fullservice är närmast ett oskick.

Vad det gäller, t.ex. öl så skulle jag råda dig att ställa undan det på en annan plats (eller köpa hem väldig lite) än i kylen, för svågern kan ju knappast gå och leta efter dessa.
Vill han ha öl, så kan du ju påpassligt säga att “det finns inte så många, men inte du svänga förbi butiken och köpa några till?”.
När de meddelar att de ska komma till er, så säger ni glatt “Vad trevligt! Kan vi inte göra så att ni lagar mat ett par kvällar. det är så trevligt att hjälpas åt. Så tänk ut vad ni vill bjuda på, kanske ni kan ta med er detta?”

Det är ett förslag som kan fungera.
Gör det inte det, så återstår inget annat än att vara uppriktig och tala klarspråk.
I trevlig ton, men blir de irriterade så är ju det ett bevis på deras inställning och då kanske ni ska föreslå att ni tycker det är bäst att de avstår besöket denna gång.
Etikettdoktorn Mats Danielsson
Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *