Mellan människor – tilltalsord som herr, fru eller fröken?

Fråga:
Varför är en kvinna antingen en fru eller fröken beroende på om hon är gift eller ej men en man är alltid en herr? Jag vet att titlar knappt används längre men man måste fortfarande fylla i om man är fru eller fröken när man bokar flyg eller hotell. Varför har det någon betydelse om en kvinna är gift eller inte?

Svar:
Varför flygbolag och hotell frågar om du är gift eller ogift kan jag endast spekulera i, men jag gissar att de på detta vis kan koppla samman ett par om något inträffar. Men som sagt, det är endast en gissning från min sida.

Tilltalet ”herr” kommer från ordet härska (medeltiden) och det var endast riddare eller manliga medlemmar i kungahus som tilltalades så.  Tänk på tilltalsordet ”mister” i engelskan, det kommer från ”master”. På 16- och 1700-talet var det adelsmän som tilltalades med ”herr” i Sverige. Tilltalet spred sig sedan ner genom samhällslagren. Tilltalsordet ”fru” har en liknande historia där det syftade på en formell titel som gift kvinna (eller likvärdigt med ”hustru”), men även här var det kungligheter och adel som använde tilltalet. På 1800-talet spred detta sig även detta till fler samhällslager. Så var det även med ”fröken” som fram till 1800-talets mitt var benämningen på en ogift adlig kvinna, men 1866 drevs ”frökenreformen” igenom i Sverige, där varje ogift kvinna kunde kallas ”fröken”.  (Källa: Nordisk familjebok)

Vi kan konstatera att en man ansågs alltså ”härska” vare sig han var gift eller inte, en kvinna uppnådde en social status genom att bli hustru och fick en formell titel som fru. Nu har detta suddats ut, precis som du skriver, men i vissa sammanhang förkommer det ännu. Kungliga Vetenskapsakademien säger ännu ”Herr NN” och i Riksdagen tilltalas en kvinna som är talman med ”Fru Talman”. En titel som ska symbolisera och visa respekt för ämbetet.

Klicka här för att läsa mer om tilltal >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *