Miljonlotteriet – hur kan jag satsa pengar på något som gör gott för samhället och samtidigt vinna själv på det?

Fråga:
Varje månad så har jag en summa pengar över som jag bestämt mig för att skänka till välgörenhet.

Det jag känner är ett problem är just det att det känns som att många organisationer som samlar in donationer inte använder dem på ett ärligt sätt och jag gillar inte att bara skänka pengar utan att se hur arbetet jag skänker pengarna till sedan utförs.

Jag har därför svårt att bestämma mig för vad jag vill bidra mina pengar till.

Jag vill skänka dem till en handlingskraftig organisation som faktiskt gör skillnad, gärna så att jag som bidrar också får följa med i arbetet och se framgången. Jag har funderat så länge på detta nu att jag inte kan komma fram till ett beslut. Hur kan jag bidra till välgörenhet och samtidigt vinna på det själv?

Svar:
Det finns som du säger en hel del olika organisationer som man kan donera sina pengar till, men det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Min första tanke när jag läste din fråga var vårt svenska lotteri www.miljonlotteriet.se som drivs av den ideella föreningen IOGT-nto som arbetar i samhället mot drogmissbruk, inte minst gentemot barn och unga.

Du kan läsa mer om deras bakgrund på wiki eller på Breakit där organisationen berättar om hur Miljonlotteriet har ställt om till arbeta mer digital.

Du skrev att du gärna vill skänka dina månatliga bidrag till en organisation som kan uppvisa sitt arbete rent praktiskt så att du kan följa arbetet. Vilket du kan göra via deras Facebook eller Youtube. Det som är positivt med Miljonlotteriet är att du inte bara skänker pengar, utan du köper skraplotter eller spelar på bingo, där en viss del av den summan går oavkortat till IOGT-nto:s arbete.

Ända sedan de startade Miljonlotteriet så har lotteriets överskott gått ut till föreningen arbete i samhället mot droger. Stora skillnader har kunnat göras och de senaste 20 åren har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor till detta arbete. Du kan alltså i detta fall blanda nytta med nöje – där du bidrar med något hjärtligt samtidigt som du kan tävla om fina priser bland vinsterna. Utöver pengavinster så lottar även MIljonlotteriet ut resor, bilar och en hel del annat till höga värden.

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *