Mobiltelefon – vad är egentligen etikett, ska alla lyssna?

Fråga:
Har noterat att fler och fler har börjat med att ha mobiltelefonen i handen framför munnen och högtalaren på då dom pratar i telefon, så alla som befinner sig i närheten hör samtalet.

Jag tycker att det är respektlöst mot både omgivningen och personen i telefon som kanske inte är informerad om att han/hon hörs i högtalaren.

Hur påtalar man för en person att inte göra så utan att uttrycka sig illa?

Sist det hände då var det en kollega och jag frågade då lite menande om det hade blivit populärt eller om det var en my grej att inte hålla luren mot örat?

Kanske inte den bästa pedagogiken av mej men nästa samtal kollegan ringde så hölls telefonen mot örat.

Så min poäng gick fram men kanske inte så snällt.

Svar:
Det är bara att instämma i din fundering och det du beskriver är en alltmer förekommande inställning “det jag gör och det jag gör är viktigast och inte om andra störs!” 

I fallet med din kollega, så skulle jag vara väldigt rak. “Jag vet inte om du insett detta, men ditt samtal berör inte oss andra så jag uppskattar om du inte för det offentligt. Det stör.”

Sitter jag på ett t.ex. ett tåg och drabbas av detta, skulle jag efter en stund fråga “Hur tänkte du nu?” och då få en motfråga om vad jag syftar på. “Ditt samtal är säkert jätteviktigt, det förstår jag. Men låt oss säga så här: Behöver jag höra det?”

Just frågan “Hur tänkte du nu?” blir inget hot eller ifrågasättande.

Klicka här för att läsa min artikel om mobiletikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *