Vett och etikett – presenter. När ska man ge en present?

Fråga:
Är det passande att ge en present? Jag är kvinna och dogwalker till en hälften så gammal kvinna sen 1 år. I början drabbades hon av djup sorg och jag kom ganska nära och tröstade. Med tiden blev hon mer distanserad och markerade detta. Kvinnan är osäker och vi brukar dela problematiken med att ha asbergeranhörig alltså en människa med en ofta ett sämre empatisk förmåga. Där vett och etikett ibland brister pga det handikapp den med Asbergers syndrom lider av.

Nu gifte sig kvinnan och hennes man och i helgen passade jag parets små hundar. Nu har de varit här hos mig i tre dar under parets bröllop. Jag skall lämna hundarna i em. Jag känner en stark osäkerhet hur jag skall förhålla mig till deras nyss passerade högtidsdag.
Jag avböjde att medverka vid den grillning det nygifta paret hade i trädgården dagen efter bröllopet. Ska jag låta bli och köpa present? Jag funderar på en bukett blommor bara.

Svar:
Du har skrivit en lång och utförlig fråga. Jag har kortat av den, för att göra er mer anonyma.
Din relation till kvinnan innebär inget annat än att du mycket väl kan lyckönska dem till deras vigsel. Det kan du göra med en present, blommor eller enbart att muntligen gratulera dem. Egentligen är det ju du, som hjälpt dem, som ska få ett tack och blommor. Jag skulle nog nöja mig med ett muntligt grattis, presenten var ju din hjälp med hundarna.

Läs mer om presenter

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *