Bordsskick – nudda stolsryggen och sitta rak…

Fråga:
Får man, enligt vett och etikett, låta sin rygg nudda stolsryggen eller ska man sitta på sådant sätt så att ryggen inte nuddar stolsryggen?
Hur är det med att kvinnor får sitta med korsade ben? Någon berättade för mig att om man som kvinna prompt måste korsa benen så ska man endast korsa vaderna och låta fotvristerna nudda varandra?

Svar:
Det finns många gamla etikettsregler som har en mindre viktig funktion idag. Men jovisst, en ”fin flicka” eller en ”bildad kvinna” skulle sitta på stolen som om hon haft en galge vid axlarna och ryggen rak som en fura. Man t.om. satte en gaffel bakom ryggen för att öva ordentligt. Men vi kan kort och gott konstatera att det är sällan detta används och det är sannolikt ingen som lägger någon större vikt vid det.

Allt handlar om estetiska värden och givetvis är det en fördel om du, oavsett man eller kvinna, sitter snyggt.  Men i vårt alltmer jämställda samhälle finns en mer tillåtande attityd och det är även tillfället som avgör. Formell middag eller TV-soffan hemma är en viss skillnad.

Klicka här för att läsa min artikel om armbågarna på bordet >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn


Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *