Artighet – hur hanterar man oförskämda människor?

Fråga:
Jag undrar hur man på bästa sätt bemöter människor som man själv varit artig och vänlig mot, som inte returnerar gesten utan fäller nedvärdernade kommentarer om ens yrke, utseende, dialekt, m.m., eller bara har en allmänt otrevlig attityd?

Folk som med avsikt är oförskämda helt enkelt.

Jag har tyvärr varit ute för detta även i flera ”finare” sällskap och situationer.

Hur markerar man tydligt för de närvarande att sådant beteende är oacceptabelt?

Eller ska man bara vända på klacken och gå hem?

Jag har gjort det senare ibland när jag märkt att det är en allmänt rådande attityd att man inte behöver vara artig mot alla, även på en finare fest, tråkigt nog.

Svar:
Tyvärr finns det drulliga människor överallt och oavsett sammanhang.

Uppenbart har du haft otur och stött på dessa mer än en gång och givetvis ska man inte finna sig i att bli oförskämt behandlad eller nedvärderad. Att dra sig ur och lämna dumheterna kan i vissa fall vara det bästa rådet, precis som du gjort, för tyvärr riskerar en konflikt och en konfrontation i det ögonblicket endast leda till allas blickar på både dig och den som är oförskämd.

Det skapar två förlorare.

Mitt råd är att när detta inträffar så kan man när den nedvärderande kommentaren fälls, vänligt och leende fråga ”Hur tänkte du nu?”

Givetvis kommer drullputtem undra vad du menar, ”Jo, du sa att jag inte var…., det kändes tråkigt att höra. Så jag undrar, hur tänkte du när du sa detta?”

Jag garanterar nästan att du kommer få en person som antingen går därifrån eller kommer börja förklara sig.

Klicka här för att läsa min artikel om framgångsrikt bemötande >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *