Om det goda värdskapet

Boken Det goda värdskapet gav ut för första gången 2002 och gjorde succé. Boken har sedan dess översatts till engelska, norska, danska och holländska vilket betyder att läsare i olika delar av Europa har fått förkovra sig i vad det innebär att vara en bra värd. Här finns en rad underhållande och universella exempel på vad begreppet värdskap innebär, vad det betyder att mötas och behärska konsten att få andra att känna sig välkomna. För vissa kommer det goda värdskapet naturligt, och förmågan att hosta middagar och bjudningar kan te sig chosefri och otvungen för utomstående. Andra kan behöva lite hjälp på traven. Liksom mycket annat som har med vett och etikett att göra finns det tips och tricks som gör värdskapet mer lyckat. I den här artikeln tar vi upp exempel som vi tycker är extra värda att belysa.

Få gäster att känna sig väl till mods

Egentligen är typen av aktivitet eller bjudning irrelevant för det goda värdskapet. I fokus står din förmåga att få dina gäster att känna sig tillfreds och väl till mods. För att illustrera detta närmare kan vi utgå från spelkväll i goda vänners lag som exempel. Här innebär det goda värdskapet, förutom att servera god plockmat och se till att alla sitter bekvämt, att deltagare känner sig bekväma med spelets grundläggande regler så ingen känner sig utanför eller svävar i ovisshet kring vad som förväntas. Om spelkvällen involverar en FIFA-turnering kan en kort guide om grunderna i online-fotboll vara uppskattat av alla. Om gästerna förväntas spela TP kan det vara bra att mixa mer erfarna spelare med mindre erfarna i lag så att alla kan få känna sig duktiga. Om spelkvällen avslutningsvis går ut på att spela klassiska spel som schack eller poker, ser en bra värd till att alla deltagare är medvetna om grundläggande regler och strategier för respektive spel genom att bilägga nyckelinformation om det första eller det andra exemplet som finns att hitta online på specialiserade webbplatser.

Ha det städat och hemtrevligt

Det goda värdskapet handlar inte enbart om dina personliga egenskaper och insatser. Även miljön dina gäster vistas i spelar roll och där har du huvudansvaret när du hostar en bjudning. När du bjuder hem folk innebär detta att du håller det städat och hemtrevligt för att gästerna ska känna att du har ansträngt dig för deras skull. Om du dessutom ställer ut lite snittblommor i vaser, tänder levande ljus och sätter på en behaglig låtlista i bakgrunden ökar du trivselfaktorn hos dina gäster ytterligare och kammar hem fler pluspoäng som god värd.

En god värd håller samtalet levande

Vi har alla varit med om sociala tillställningar där det ibland blir pinsamt tyst och samtalet helt enkelt inte flyter på mellan gästerna. I större sällskap kan det förvisso vara knepigt för värden, oavsett hans eller hennes goda intentioner, att ha koll på samtliga pågående samtal och se till att dessa flyter. Genom att själv statuera ett gott exempel och försöka intressera dig för alla dina gäster, lyssna uppmärksamt och komma med relevanta motfrågor sprider du dock god stämning och skapar ringar på vattnet. Som en bonuspunkt kan en god värd bättra på stämningen och samtalen på sin bjudning genom att lägga ner lite extra krut på bordsplaceringen. Bordsplaceringen kan vara en nyckelfaktor i att skapa den där härliga, stimmiga och chosefria stämningen som så ofta känns igen från lyckade bjudningar och events.

Se till att maten inte serveras för sent

Möts du och dina gäster kring ett dukat bord eller en middag innebär ett gott värdskap att dina gäster aldrig går hungriga eller törstiga för länge. En god värd vet att smarriga aptitretare brukar vara uppskattade innan middagen serveras, både som ett sätt att kontrollera den värsta hungern och för att ge gästerna tid att socialisera innan man sätter sig till bords. En god värd är vidare medveten om att en middag ska planeras minutiöst så att den inte serveras för sent. Genom att se till att gästerna håller sig förfriskade under kvällens gång försäkrar sig den goda värden om att eventuella irritationsmoment undanröjs och att gästernas fokus kan ligga på att mingla och njuta av kvällen och det sociala umgänget.

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *